Jaunzēlandē nāvei nolemti 29 kalnrači

© Scanpix

Pēc vēl viena spēcīga sprādziena Paikriveras šahtā Jaunzēlandē, nav cerību, ka tiks izglābti 29 kalnrači, kuri šajā šahtā bija iesprostoti kopš piektdienas, atzinušas Jaunzēlandes varasiestādes. Valsts premjerministrs Džons Kejs notikušo nodēvējis par nacionālo traģēdiju.

Pirmais sprādziens šahtā notika pagājušo piektdien un pēc tā pazemē tika iesprostoti 24 Jaunzēlandes, divi Austrālijas, divi Lielbritānijas un viens DĀR pilsonis. Šo dienu laikā nekādus sakarus ar viņiem tā arī neizdevās nodibināt. Spēcīgās indīgo un sprādzienbīstamo vielu koncentrācijas dēļ šahtā nevarēja iekļūt glābēji un pazudušie tika meklēti tikai, izmantojot robottehniku.

Taču šodien pulksten 14.37 pēc vietējā laika šahtā nograndusi vēl viena, ļoti spēcīga eksplozija, pēc kuras, kā uzskata speciālisti cerības atrast izdzīvojušos līdzinās nullei. Šahtas izpilddirektors Pīters Vitols sarunā ar BBC sacījis, ka glābšanas darbi tiek turpināti un glābēji cer vismaz atrast upuru pīšļus, lai tos pienācīgi apbedītu. BBC atgādina, ka šī ir lielākā traģēdija Jaunzēlandes šahtās kopš 1914. gada, kad gāzes eksplozijā Ralfa šahtā gāja bojā 43 cilvēki.

Svarīgākais