Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Mūžībā devies uzņēmējs un bijušais Marseļas futbola kluba īpašnieks

© AFP/Scanpix/Leta

Franču uzņēmējs, bijušais politiķis, futbola un riteņbraukšanas komandas īpašnieks Bernārs Tapī svētdien miris 78 gadu vecumā pēc četrus gadus ilgas cīņas ar vēzi.

Par Tapī nāvi pavēstīja viņa ģimene Marseļas laikrakstam "La Provence" nosūtītā paziņojumā.

"Viņš aizgāja mierīgi, blakus esot viņa sievai, bērniem un mazbērniem," sacīts paziņojumā.

Tapī, kurš dzimis Parīzē, kļuva par vienu no Francijas ietekmīgākajiem uzņēmējiem.

Vairāk nekā desmit gadus viņš bija Marseļas "Olympique" futbola kluba prezidents, riteņbraukšanas komandas "La Vie Clair" īpašnieks, kā arī piedalījās seriālos kā aktieris.

Marseļas futbola vienība 1993.gadā uzvarēja Čempionu līgā un piecus gadus pēc kārtas kļuva par Francijas čempioni. Savukārt viņam piederošajā riteņbraukšanas komandā tika pulcēti vairāki augstas klases riteņbraucēji, Bernāram Ino un Gregam Lemonam šīs komandas sastāvā attiecīgi 1985. un 1986.gadā uzvarot "Tour de France" velobraucienā.

Tapī rūpīgi veidotā karjera sāka brukt 20.gadsimta 90.gados, kad viņam tika piespriests sods par spēļu rezultātu sarunāšanu. Vēlāk tiesā tika izskatīta Tapī realizētā "Adidas" iegāde, ko viņš bija nopircis 1990.gadā, lai palīdzētu uzņēmumam atgūties no finansiālajām grūtībām. Tiesas procesā tika nolemts, ka viņam šis uzņēmums ir jāpārdod valstij piederošajai bankai "Credit Lyonnais".

Tapī nodarbojās arī ar politiku, deviņdesmitajos gados kļūstot par pilsētlietu ministru Fransuā Miterāna sociālistu valdībā un vēlāk - par Francijas un Eiropas Parlamenta deputātu.