Covid-19 pasaulē: pandēmija palēninās piekto nedēļu pēc kārtas

© pexels.com

Koronavīrusa pandēmija pasaulē kopumā palēninās piekto nedēļu pēc kārtas, liecina ziņu aģentūras AFP aplēses.

Diennaktī reģistrēto jauno inficēšanās gadījumu skaits pasaulē nedēļas laikā sarucis par 11% līdz 457 000, liecina AFP ceturtdien apkopotie dati.

Jauno Covid-19 gadījumu skaits sāka pieaugt jūnija vidū vīrusa lipīgākā delta paveida izplatības rezultātā, kas daudzās valstīs kļuvis par dominējošo paveidu.

Bet jau vairāk nekā mēnesi jauno inficēšanās gadījumu skaits sarūk.

Tiesa gan, apstiprināto gadījumu skaits ir tikai daļa no patiesā inficēšanās gadījumu skaita, ņemot ērā, ka dažādās valstīs testēšanas veidi un apjoms ir atšķirīgi.

Nedēļas laikā vairumā reģionu situācija uzlabojusies.

Latīņamerikā un Karību reģionā sarukums ir par 31%, Tuvajos Austrumos - par 21%, bet Āzijā gadījumu skaits sarucis par 15%. ASV un Kanādā to ir par desmito daļu mazāk.

Situācija ir stabila Āfrikā, kur inficēšanās gadījumu skaits sarucis par 1%, un Eiropā, kur bijis pieaugums par 3%.

Okeānijā bijis 11% pieaugums, tomēr tur inficēšanās gadījumu skaits saglabājies neliels.

Vislielākais jauno gadījumu skaita pieaugums bijis Lietuvā, kur kāpums bijis par 62%. Otrajā vietā ir Rumānija ar 60%, un tur hospitalizēts rekordliels cilvēku skaits.

Tālāk seko Dienvidkoreja ar 46% pieaugumu, Ukraina ar 36% un Singapūra ar 25%.

Otrā spektra galā ir Japāna ar krasāko sarukumu 42% apjomā. Tai seko Maroka ar 37%, Šrilanka ar 36%, Indonēzija ar 33% un Izraēlā ar 31%.

ASV ir vislielākais jauno gadījumu skaits - 113 000 dienā, un tas ir sarukums par 11%. Tālāk seko Apvienotā Karaliste ar 34 500 dienā, kas ir pieaugums par 6%, un Turcija, kur jauno gadījumu skaits sarucis par 11%.

Proporcionāli iedzīvotāju skaitam visvairāk jaunu gadījumu šajā nedēļā bijis Serbijā, kur ir 681 gadījums uz 100 000 iedzīvotāju, apsteidzot Mongoliju un Lietuvu, kur tie ir attiecīgi 511 un 450 gadījumi.

ASV ir arī lielākais nāves gadījumu skaits - 1924 dienā. ASV seko Krievija ar 830 un Brazīlija ar 541.

Pasaulē kopumā diennakts laikā reģistrēto nāves gadījumu skaits sarucis par 7% līdz 7779.

Vakcinācijas tempu ziņā to pasaules valstu vidū, kur ir vairāk nekā viens miljons iedzīvotāju, trešo nedēļu pēc kārtas pirmajā vietā ar pašu valstī izstrādāto trīs devu vakcīnu ir Kuba, kur katru dienu tiek vakcinēti 2,16% iedzīvotāju.

Nākamajās vietās ir Dienvidkoreja un Taivāna ar attiecīgi 1,49% un 1,21%.

Nedēļas laikā pasaulē vidēji katru dienu tiek injicēti vairāk nekā 26 miljoni vakcīnas devu.

Pasaulē

Upju plūsmas visā pasaulē pagājušajā gadā rekordkarstuma apstākļos samazinājās līdz visu laiku zemākajam līmenim, apdraudot ūdens piegādi pieaugoša pieprasījuma laikmetā, atsaucoties uz Apvienoto Nāciju Organizācijas laikapstākļu aģentūras ziņojumu, vēsta medijs “Al Jazeera”.

Svarīgākais