Baltkrievijā aizturēti desmitiem cilvēku par apšaudes komentēšanu sociālajos medijos

© Reuters/Scanpix/Leta

Baltkrievijas varasiestādes aizturējušas desmitiem cilvēku, kas internetā komentējuši apšaudi, kurā gājis bojā IT darbinieks un Baltkrievijas Valsts drošības komitejas virsnieks, piektdien ziņo cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Vjasna".

Konkrētākas ziņas par apšaudi nav pieejamas, bet incidents raisījis daudz jautājumu, un varasiestādes īpaši pacentušās, lai novērstu diskusijas par notikušo. "Vjasna" ziņoja, ka pēdējās divās dienās aizturēti 84 cilvēki.

"Vairums aizturēšanu ir saistītas ar komentāriem pie sociālo mediju ierakstiem" par apšaudi, norādīja "Vjasna".

Aizturētajiem draud kriminālapsūdzības par amatpersonas aizskaršanu un sociālā naida izraisīšanu.

Baltkrievijas izlūkdienests - Valsts drošības komiteja - otrdien paziņoja, ka apšaudē nogalināts vīrietis, kurš nošāvis vienu no viņu virsniekiem.

Valsts drošības komiteja neidentificēja vīrieti, vien nodēvēja to par ļoti bīstamu noziedznieku.

Valsts televīzijā demonstrētajos kadros redzams, kā drošībnieki civilajās drēbēs ielaužas dzīvoklī, kur vīrietis sāk šaut uz viņiem. Nav skaidrs, kā iegūts video no dzīvokļa.

Baltkrievijas Izmeklēšanas komiteja vēlāk identificēja nošauto vīrieti kā 31 gadus veco Minskas iedzīvotāju Andreju Zelceru. Komiteja norādīja, ka viņa 40 gadus vecā sieva, kas bija klāt apšaudē, ir aizturēta.

Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas padomnieks atklāja, ka Zelcers strādājis vienā no Baltkrievijas lielākajām informācijas tehnoloģiju firmām "EPAM Systems".

Trešdien Baltkrievijas varasiestādes nobloķēja laikraksta "Komsomolskaja Pravda" tīmekļa vietni, kurā bija publicēta intervija ar Zelcera klases biedru.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko solījis, ka Baltkrievija neaizmirsīs jauno Valsts drošības komitejas virsnieku, kas gāja bojā apšaudē.

Baltkrievijas varasiestādes mērķtiecīgi izskauž atlikušos disidentus, Lukašenko oponentus, cilvēktiesību aktīvistus, nevalstiskās organizācijas un neatkarīgos medijus.

Rietumi piemērojuši Lukašenko un viņa sabiedrotajiem sankcijas par prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un vēlēšanām sekojošo protestu brutālu apspiešanu.