Krievija veikusi kratīšanu Latvijā reģistrētā "The Insider" redaktora mājās

© Kaspars Krafts / F64

Krievijas policija ceturtdien veikusi kratīšanu tīmekļa izdevuma "The Insider" galvenā redaktora Romāna Dobrohotova un viņa ģimenes mājas, paziņojusi žurnālista advokāte.

38 gadus vecais žurnālists un aktīvists ir "The Insider" dibinātājs un galvenais redaktors. "The Insider", kas specializējies pētnieciskajā žurnālistikā, ir reģistrēts Latvijā un tā redakcija atrodas Rīgā.

"The Insider" kopā ar pētnieciskās žurnālistikas centru "Bellingcat" ir izmeklējis Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanu un bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa noindēšanas mēģinājumu Solsberijā.

Kratīšana veikta Dobrohotova dzīvoklī, kur atradās viņa sieva un bērni, un viņa vecāku mājās, "The Insider" atklāja žurnālista advokāte Jūlija Kuzņecova. Sieva pēc tam aizvesta uz nopratināšanu policijas iecirknī.

Viņa piebilda, ka sākta krimināllieta par nelikumīgu robežas šķērsošanu, par ko maksimālais sods ir divi gadi cietumā.

Kuzņecova sacīja, ka kratīšanu veicis Krievijas Federālais drošības dienests.

Advokāte vēlāk telekanālam "Doždj" atklāja, ka Dobrohotovs iekļauts meklēto cilvēku sarakstā.

Dobrohotovs tviterī apstiprināja, ka veiktas kratīšanas un sākta krimināllieta. Tiek uzskatīts, ka viņš ir pametis Krieviju.

Krievija jūlijā iekļāva "The Insider" tā dēvēto ārvalstu aģentu sarakstā.

Par "ārvalstu aģentiem" nosauktajām organizācijām regulāri ir jāiesniedz dokumenti, skaidrojot saņemtā finansējuma detaļas. Šīs organizācijas arī spiestas savos publicētajos materiālos ievietot birku, ka tās ir "ārvalstu aģenti". Šī birka savukārt atbaida reklāmdevējus.

Policija arī jūlijā veica kratīšanu Dobrohotova mājās un aizveda viņu uz nopratināšanu. Žurnālistam tika atņemts telefons, dators un pase.

Viņš tika nopratināts kā liecinieks apmelošanas lietā, kas tika ierosināta aprīlī pēc kāda Nīderlandes pilsoņa sūdzības, ka viņš ticis nepatiesi apvainots par sadarbību ar Krievijas izlūkdienestiem.

Kuzņecova žurnālistiem sacīja, ka Dobrohotovs apsūdzēts par nelikumīgas Krievijas robežas šķērsošanu, lai iekļūtu Ukrainas Luhanskas reģionā jūlijā un augustā.

Svarīgākais