Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Francija vēršas pret radikālām musulmaņu organizācijām un mošejām

© AFP/Scanpix/Leta

Francija slēgs sešas mošejas un vairākas musulmaņu apvienības, kas tiek turētas aizdomās par radikālu islāmistu propagandu, otrdien paziņoja iekšlietu ministrs Žerārs Darmanēns.

Kopš 2020.gada novembra Francijā ir pārbaudīta trešdaļa no 89 lūgšanu vietām, kas "turētas aizdomās kā radikālas" un par kurām bija ziņojuši izlūkdienesti, ministrs pavēstīja laikrakstam "Le Figaro".

Pēc šīm pārbaudēm ir sākti pasākumi sešu mošeju slēgšanai, kuras atrodas piecos Francijas departamentos, sacīja ministrs.

Varas iestādes arī pieprasīs slēgt islāmistu izdevniecību "Nawa" un Melno afrikāņu aizsardzības līgu (LDNA).

"Nawa", kas bāzēta Arjēžas departamentā valsts dienvidos, "kūda uz ebreju iznīcināšanu un leģitimē homoseksuāļu nomētāšanu ar akmeņiem", sacīja Darmanēns.

LDNA, kas pērnā gada jūnijā organizēja demonstrāciju pret policijas vardarbību ASV vēstniecības priekšā Parīzē, "aicina uz naidu un diskrimināciju", sacīja iekšlietu ministrs.

Francijas augstākā administratīvā tiesa Valsts padome pagājušajā nedēļā apstiprināja valdības lēmumu slēgt "Kolektīvu pret islāmofobiju Francijā" (CCIF) un organizāciju "Baraka City".

Valdība rīkojās pēc skolotāja Samuela Patī slepkavības. 2020.gada 16.oktobrī jauns Maskavā dzimis čečenu imigrants noslepkavoja Parīzes piepilsētas skolotāju Samuelu Patī, jo viņš stundā par vārda brīvību bija audzēkņiem demonstrējis karikatūras par musulmaņu pravieti Muhamedu.

Darmanēns arī pateica, ka ir aicinājis reģionu prefektus liegt uzturēšanās atļaujas imāmiem, kurus uz Franciju nosūtījusi kāda ārvalsts.