Pārdrošajā laupīšanā Zviedrijā piedalījušies serbi

Pagājušonedēļ notikušajā naudas glabātavas aplaupīšanā kādā Stokholmas priekšpilsētā piedalījušies bijušie Serbijas iekšlietu ministrijas īpašo uzdevumu vienības Sarkanās beretes kaujinieki, paziņojis Serbijas iekšlietu ministrs Ivica Dačičs.

Viņš arī sacījis, ka Serbijas varas iestādes par plānoto laupīšanu aptuveni pirms mēneša informējušas Zviedrijas vēstniecību Belgradā, taču, spriežot pēc visa, zviedru amatpersonas šai informācijai nav pievērsušas vajadzīgo uzmanību.

Zviedrijas policija šīs nedēļas sākumā aizturējusi sešus vīriešus, kuri tiek turēti aizdomās par bruņotu laupīšanu, kuras laikā tika izmantots nozagts helikopters, vēsta RIA Novosti. Laupīšana notika pagājušo trešdien, kad agrā rīta stundā uz britu - dāņu kompānijai G4S piederošās naudas glabātavas jumta Vastbergā piezemējās helikopters ar noziedzniekiem. Laupītāji sarīkoja vairākus sprādzienus un caur jumtu iekļuva naudas glabātavā – pēc neoficiālas informācijas, viņiem izdevies nozagt aptuveni 100 miljonus eiro.

Zviedru laikraksti vēstīja, ka Stokholmā dislocētais policijas helikopters nav spējis uzsākt nekavējošu noziedznieku vajāšanu, jo pie lidaparāta atradies aizdomīgs sainis. Šā iemesla dēļ nācies izsaukt helikopteru no Gēteborgas, kas prasījis ilgu laiku. Noziedznieku pamestais lidaparāts tajā pašā rītā tika atrasts kādā mežā aptuveni 10 kilometru no Stokholmas.

"Tas bija ļoti labi organizēts un izplānots noziegums," sarunā ar Reuters sacījis Zviedrijas policijas pārstāvis Kristiāns Agdurs. Kompānija G4S nekavējoties izsludināja atlīdzību par informāciju, kas palīdzētu notvert noziedzniekus un atgūt naudu, un vakar Zviedrijas mediji vēstīja, ka aizturēti jau seši cilvēki vecumā no 21 līdz 36 gadiem. Policijas pārstāvis Vērgs Gillanders apstiprinājis arestus, piebilstot, ka vairāki no aizturētajiem jau iepriekš nonākuši konfliktā ar likumu. Tomēr saskaņā ar Zviedrijas likumiem viņš nav izpaudis nedz aizturēto vārdus, nedz tautību, kaut gan zviedru mediji vēsta, ka daži no apcietinātājiem ir serbu izcelsmes.

I. Dačičs un Serbijas policijas pārstāvis Milorads Veljovičs sarunā ar AP paziņojuši, ka nešaubās – šo noziegumu pastrādājuši bijušie Sarkano berešu kaujinieki un viņu līdzzinātāji Zviedrijā. "Mūsu ministrija ar sakaru virsnieku starpniecību informēja Zviedriju par attiecīgas akcijas gatavošanu, taču šī informācija netraucēja viņiem veikt noziegumu," sacījis I. Dačičs. Viņš atgādinājis, ka Sarkanās beretes tika izformētas pēc 2003. gadā notikušās Serbijas premjera Zorana Džindžiča slepkavības. Tiek uzskatīts, ka šajā noziegumā vainojams īpašo spēku vienības komandieris pulkvedis Milorads Ulemeks ar iesauku Legija. Pēc vienības oficiālās izformēšanas daudzi tās kaujinieki turpinājuši kalpot serbu organizētās noziedzības grupējumiem.

Svarīgākais