Latviete Zanda Martena ievēlēta Vācijas parlamentā

© Ekrānšāviņš

Vācijas parlamentā no sociāldemokrātu saraksta ievēlēta arī latviete Zanda Martena, liecina provizoriskie vēlēšanu rezultāti. Martena ir augusi Liepājā, bet jau 11 gadus dzīvo un strādā Vācijā, vēsta lsm.lv

Saskaņā ar vēlēšanu rezultātiem Diseldorfas vienmandāta apgabalā sociāldemokrātu kandidāte Martena piekāpās kristīgo demokrātu kandidātam Tomasam Jaržombekam. Martena saņēma nedaudz zem 39 000 balsu (22,4%), bet par kristīgo demokrātu kandidātu nobalsoja 54 000 vēlētāju (31,1%).

Taču Vācijā tiek izmantota sarežģīta vēlēšanu sistēmu, saskaņā ar kuru katram vēlētājam ir divas balsis: vienmandāta apgabalā un par partiju sarakstiem. No vienmandāta apgabaliem tiek ievēlēti 299 Bundestāga locekļi, bet pārējie tiek ievēlēti no partiju sarakstiem.

Martena vēsta, ka viņai izdevies iekļūt parlamentā no partijas saraksta. Viņas kolēģis Andreass Rimkus ievēlēts pa tiešo no otra Diseldorfas vienmandāta apgabala.

“Diemžēl man nepietika, lai iegūtu tiešo mandātu, bet esmu iekļuvusi Vācijas Bundestāgā no partijas saraksta,” sociālajā tīklā “Instagram” raksta Martena.

Portāls NRA jau rakstīja, par latvieti, kas latvieti, kas kandidē uz Bundestāgu