Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas tiesa noraida Navaļnija apelāciju atcelt uz bēgšanu tendēta ieslodzītā statusu

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Krievijā Vladimiras apgabala tiesa ceturtdien noraidījusi cietumā ieslodzītā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija apelācijas sūdzību par Petušku rajona tiesas spriedumu, ar kuru par likumīga atzīta Navaļnija iekļaušana uz bēgšanu tendētu ieslodzīto uzskaitē, pavēstīja Navaļnija advokāts Vadims Kobzevs.

Navaļnijs uzskaitē tika iekļauts vēl izmeklēšana izolatorā, bet pēc tam arī Pokrovas cietumā, uz kurieni viņš tika pārvests.

Administrācija lēmumu skaidroja ar to, ka par iespējamo bēgšanu Navaļnijs esot minējis ierakstos sociālajos tīklos. Politiķis skaidroja, ka tas bijis joks.

Jūnijā Vladimiras apgabala Petušku tiesa noraidīja Navaļnija prasību pret cietumu par viņa noņemšanu no uzskaites.

Navaļnijs skaidroja, ka ar uz bēgšanu tendēta ieslodzītā statusu tiek pārkāptas viņa tiesības. Cita starpā, kā skaidroja Navaļnijs, viņš naktī ik pēc stundas tiek filmēts ar videoreģistratoru, turklāt arī modināts, tādējādi liedzot viņam miegu.

Vēlāk politiķis norādīja, ka viņu pārtraukuši modināt ik pa stundai.

Tiesa konstatēja, ka Navaļnija tiesības, arī tiesības uz astoņu stundu miegu, nav pārkāptas.

Navaļnijs kopš marta vidus atrodas Vladimiras apgabala Pokrovā 2.labošanas darbu kolonijā.

Intervijā laikrakstam "New York Times" Navaļnijs sacīja, ka cietumā nav pakļauts fiziskai vardarbībai, tomēr pret viņu tiek vērsts psiholoģisks spiediens.

Navaļnijs tika aizturēts 17.janvārī Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok".

Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa saindēšanas stāv Kremlis, kas šīs apsūdzības noraidījis.

Federālais Sodu izpildes dienests (FSIN) Navaļnija aizturēšanu skaidroja ar to, ka Navaļnijs esot pārkāpis viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumus, un tiesa to 2.februārī nomainīja pret reālu cietumsodu.

Navaļnija apcietināšana Krievijā izraisīja plašus protestus, kuru laikā policija aizturēja aptuveni 11 000 cilvēku.