Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Polijas vojevodiste ES spiediena dēļ atceļ "no LGBT ideoloģijas brīvas zonas" statusu

© Stefan Boness/Ipon/SIPA/Scanpix/Leta

Polijas dienvidos esošā Sventokšiskas vojevodiste, pakļaujoties Eiropas Savienības (ES) draudiem par finansējuma apturēšanu, trešdien atcēla savu pašpasludināto "no LGBT ideoloģijas brīvas zonas" statusu.

Vojevodistes domes sanāksmē, kas tika straumēta tiešradē, 25 deputāti nobalsoja par šī statusa atcelšanu, neviens nebalsoja pret un trīs atturējās.

Eiropas Komisija (EK) jūlija vidū uzsāka pārkāpuma procedūru pret Poliju un Ungāriju, reaģējot uz abu valstu pieņemtiem likumiem, kas, pēc Briseles domām, diskriminē seksuālās minoritātes.

Ungārijā jūlijā spēkā stājās tā dēvētais pedofilijas apkarošanas likums, kas cita starpā aizliedz "propagandēt" homoseksuālismu un dzimuma maiņu jauniešiem, kas nav sasnieguši 18 gadu vecumu.

Savukārt Polijā aptuveni 100 pilsētas un citas pašvaldības pieņēmušas rezolūcijas pret LGBTQ "ideoloģijas propagandu" jeb tā dēvēto ģimeņu tiesību hartu. Tās darbība aptver apmēram trešdaļu Polijas teritorijas pamatā valsts austrumos un dienvidaustrumos, kas tradicionāli atradusies īpašā katolicisma ietekmē.

Brisele apturēja sarunas ar piecām šādām Polijas pašvaldībām par to pieteikšanos uz finanšu līdzekļiem no ES pandēmijas atveseļošanās fonda.

Pirmdien no minētā statusa atteicās Krakovas pilsēta.

EK prezidente Urzula fon der Leiena jūlijā uzstāja, ka "Eiropa nekad neļaus stigmatizēt mūsu sabiedrības daļas, vai tas būtu mīlestības, vecuma, etniskās piederības, politisko uzskatu, vai reliģiskās pārliecības dēļ".