Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

ASV 92 valstīm ziedos vēl 500 miljonus Covid-19 vakcīnas devu

© AP/Scanpix/LETA

Covid-19 vakcīnu ražotāji "Pfizer" un "BioNTech" trešdien paziņoja par plānu paplašināt vienošanos ar ASV valdību, lai nodrošinātu vēl 500 miljonus vakcīnas devu ziedojumu programmai.

Vakcīnas devas tiks piegādātas valdībai ziedojumu programmai zemu un vidēju zemu ienākumu valstīm un organizācijām, kas tās atbalsta.

ASV valdība piešķirs vakcīnas devas 92 zemu un vidēju zemu ienākumu valstīm atbilstoši Globālās Vakcīnu un imunizācijas alianses klasifikācijai un 55 Āfrikas Savienības dalībvalstīm.

Sākotnējo 500 miljonu devu piegāde sākās 2021.gada augustā.

Līdz ar jaunāko apņemšanos kopējais vakcīnas devu skaits, kas ASV valdībai tiks piegādāts ziedojumu programmai, sasniegs vienu miljardu.

Sagaidāms, ka šīs devas tiks piegādātas līdz 2022.gada septembra beigām.

"Pfizer" un "BioNTech" arī solījušas piegādāt divus miljardus devu zemu un vidēju zemu ienākumu valstīm 2021. un 2022.gadā - katra gada laikā vismaz miljardu.

Līdzās ar ASV valdību noslēgtajam līgumam par piegādēm šī apņemšanās paredz arī tiešus piegāžu līgumus ar atsevišķu valstu valdībām un līgumu ar COVAX programmu par tiešām 40 miljonu devu piegādēm 2021.gadā.

Kopumā uzņēmumi piegādājuši vairāk nekā 1,5 miljardus Covid-19 vakcīnas devu visā pasaulē.

Deviņos mēnešos "Pfizer" un "BioNTech" piegādājuši Covid-19 vakcīnas 130 valstīm un teritorijām visos pasaules reģionos.