"Amnesty International": Covid-19 vakcīnu ražotāji peļņu vērtē augstāk nekā cilvēku dzīvības

© pexels.com

Cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" trešdien paziņoja, ka Covid-19 vakcīnu ražotāji peļņu vērtē augstāk nekā cilvēku dzīvības, un pieprasīja līdz gada beigām piešķirt divus miljardus šo vakcīnu devu nabadzīgākajām valstīm.

Organizācija jaunā ziņojumā pavēstīja, ka ir gaidāms, ka ASV prezidents Džo Baidens ANO Ģenerālajā asamblejā apsolīs līdz nākamā gada septembrim pilnīgi vakcinēt 70% pasaules iedzīvotāju.

"Mums ir vajadzīgi tādi līderi kā prezidents Baidens, lai piedāvātu miljardiem devu un tās piegādātu, citādi šis ir vēl viens tukšs žests un dzīvības tiks zaudētas arī turpmāk," sacīja "Amnesty International" vadītāja Anjesa Kalamāra.

Organizācija paziņoja, ka Covid-19 vakcīnu ražotāji "AstraZeneca", "BioNTech", "Johnson & Johnson", "Moderna", "Novavax" un "Pfizer" ir atteikušies dalīties ar šo vakcīnu devām vai tehnoloģiju, lai pasaule varētu saņemt vairāk Covid-19 vakcīnu devu.

Bagātākajās pasaules valstīs lielākā daļa cilvēku ir sapotēti, bet daļa Latīņamerikas, Āfrikas un Āzijas ir ieslīgusi jaunās Covid-19 krīzēs ar "desmitiem tūkstošu novēršamu nāves gadījumu nedēļā", paziņoja "Amnesty International".

No 5,76 miljardiem pasaulē izmantoto Covid-19 vakcīnu devu tikai 0,3% ir nonākušas zemu ienākumu valstīs, bet 79% nonākušas augstu ienākumu valstīs, teikts organizācijas ziņojumā.

Tajā teikts, ka visi uzņēmumi vēstulēs "Amnesty International" solījuši atbalstu cilvēktiesībām, bet ar savām darbībām pārkāpuši šo apņemšanos.

Visas sešas pieminētās kompānijas ir cīnījušās pret Indijas un Dienvidāfrikas ierosinājumu atcelt ar Covid-19 vakcīnām saistītās intelektuālā īpašuma tiesības Pasaules Tirdzniecības organizācijā, lai gan pašas saņēmušas ievērojamu valdības atbalstu.

"Amnesty International" pieprasīja, lai bagātākās valstis pārdalītu "simtiem miljonu pārpalikuma devu, kas pašlaik netiek izmantotas", bet vakcīnu izstrādātāji nodrošinātu, ka vismaz puse saražoto devu nonāks nabadzīgākajās valstīs.

"Mēs aicinām valstis un farmācijas kompānijas drastiski mainīt kursu un no šī brīža darīt visu vajadzīgo, lai piegādātu divus miljardus vakcīnu zemu un vidēji zemu ienākumu valstīm," sacīja Kalamāra.

"Peļņu nekad nevajadzētu vērtēt augstāk par cilvēku dzīvībām. Nevienam nevajadzētu pavadīt vēl vienu gadu, ciešot un dzīvojot bailēs."

Svarīgākais