Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

"Islāma valsts" uzņēmas atbildību par vairākiem Afganistānā sarīkotiem sprādzieniem

© CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix/Leta

Teroristu organizācija "Islāma valsts" uzņēmusies atbildību par vairākiem Afganistānas austrumos sarīkotiem sprādzieniem, kuru mērķis bija radikālo islāmistu kustības "Taliban" transports.

Svētdien "Islāma valsts" propagandas atzara "Aamaq" publicētais paziņojums ir signāls par jauniem draudiem "Taliban" no kustības sāncenšu organizācijas puses.

Par "Islāma valsts" atbalsta bastionu uzskatītajā Džalalabadā sestdien un svētdien sprādzienos nogalināti vismaz astoņi cilvēki, arī vairāki talibu kaujinieki.

Varu sagrābušajiem Talibiem, cenšoties pārvaldīt valsti, nākas sastapties ar nopietnām problēmām ekonomikas un drošības jomās, un "Islāma valsts" teroristu aktivizēšanās šos centienus sarežģī vēl vairāk.

Talibu un "Islāma valsts" starpā pastāvēja domstarpības un zināma sāncensība arī pirms ārvalstu karaspēka izvešanas no Afganistānas.

Abi grupējumi atbalsta stingru islāma interpretāciju, bet talibi fokusējušies uz kontroles pārņemšanu Afganistānā, savukārt "Islāma valsts" sekotāji Afganistānā un citviet aicina izvērst globālu džihādu.

Tiesa gan, talibu varas oponenti Afganistānā un Rietumos norāda, ka atšķirības "Taliban" un "Islāma valsts" starpā ir nelielas, bet "Islāma valsts" ietekme bieži tiek pārspīlēta, šādi cenšoties normalizēt talibus.

Iepriekšējās Kabulas administrācijas viceprezidents un viens no redzamākajiem talibu oponentiem Amrulla Salehs vēl pagājušajā mēnesī intervijā ASV telekanāla "Fox News" žurnālistei Larai Loganai sacīja, ka atšķirība "Islāma valsts", "Al Qaeda" un "Taliban" starpā ir tāda pati, kā starp kokakolu un pepsi.

Ja noņem etiķetes, atšķirību pamanīt grūti, skaidroja Salehs. Bijušais viceprezidents arī mudināja neuzticēties talibiem.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, bet talibu vadība 6.septembrī paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.