Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Talibi aizstāj Sieviešu lietu ministriju ar Tikumības ministriju

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Afganistānā varu pārņēmušais islāmistu grupējums "Taliban" ir slēdzis Sieviešu lietu ministriju un tās vietā izveidojis Tikumības propagandas un netikumu novēršanas ministriju, piektdien ziņoja britu raidsabiedrība BBC.

Kabulā pie bijušās Sieviešu lietu ministrijas ēkas tika piestiprināta plāksnīte ar Tikumības propagandas un netikumu novēršanas ministrijas nosaukumu.

Šāds resors jau bija pastāvējis iepriekšējās talibu varas laikā pirms 20 gadiem, kad tas ieviesa valstī stingras islāma doktrīnas un nopietni ierobežoja sieviešu dzīvi. Tas bija atbildīgs arī par tikumības policijas darbību, kas sekoja šariāta noteikumu izpildei un smagi sodīja šo noteikumu pārkāpējus.

Tviterī pēdējās 24 stundās ir parādījušies videoieraksti, kuros pie šīs ministrijas ēkas ir atnākušas tur strādājušās sievietes, sakot, ka viņas zaudējušas darbu.

"Taliban" pārstāvji atteicās komentēt ziņas par šo lietu.

Izglītības ministrija piektdien nāca klajā ar paziņojumu, ka skolotājiem vīriešiem jāatgriežas darbā un ka sestdien tiks atsāktas zēnu mācības vidusskolās. Skolotājas un skolnieces šajā paziņojumā nebija pieminētas.

Lai gan talibi ir solījuši mērenāku varu nekā savas iepriekšējās valdīšanas laikā pirms 20 gadiem, viņi vēl nav atļāvuši sievietēm atgriezties darbā. Viņi apsolījuši neatņemt sievietēm tiesības mācīties skolās un studēt universitātēs, bet viņām būs jāmācās un jāstudē atsevišķi no vīriešiem.