Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Francūzim par Makrona pielīdzināšanu Hitleram piespriež iespaidīgu naudassodu

© pexels.com

Francijas tiesa piektdien par prezidenta Emanuela Makrona aizvainošanu piesprieda 10 000 eiro naudassodu 62 gadus vecam vīrietim, kas, protestējot pret valdības Covid-19 politiku, publiski izstādītā plakātā Makronu bija attēlojis līdzīgu Ādolfam Hitleram.

Bijušais reklāmists Mišels Anžē Florī Francijas dienvidos bija uzstādījis lielformāta reklāmas plakātu, kurā Makrons attēlots kā nacistiskās Vācijas diktators.

Francija vēl 2013.gadā atteicās no prezidenta aizvainošanas aizlieguma, bet tāpat kā jebkuru citu pilsoni likums prezidentu aizsargā pret "publisku aizvainošanu". Šādas lietas tiesā nonāk ļoti reti.

Izskatot Makrona partijas LREM sūdzību, prokurors Lorēns Robērs norādīja, ka Florī "acīmredzami demonstrējis vēlmi nodarīt kaitējumu".

Plakātā, kas tika uzstādīts jūlijā dažas dienas pēc tam, kad valdība bija paziņojusi par nodomu ieviest Covid "veselības caurlaides", Makrons bija attēlots nacistu formā un ar Hitleram raksturīgajām ūsām līdzās prasībai - "Klausiet. Vakcinējieties."

Vēl pēc mēneša, kad izmeklēšana šī plakāta lietā jau bija uzsākta, Florī izvietoja vēl vienu, kurā Makrons bija attēlots kopā ar Francijas kara gadu līderi Filipu Petēnu. Šajā attēlā arī Makronam galvā bija Petēnam raksturīgā cepure.

Florī tiesā skaidroja, ka viņam ir tiesības izmantot humoru. Viņš solīja, ka piektdienas spriedumu pārsūdzēs.

"Prezidents, kas vienmēr ir tik žigls aizstāvēt izteiksmes brīvību, uzskata, ka tas neattiecas uz viņa dižo personu," norādīja Florī advokāts Beranžērs Turnē.

Plakāti jāuzlūko "polemisko un politisko debašu" kontekstā, kas izvērsās ap veselības caurlaidēm, skaidroja advokāts.

Pie tiesas nama, ar plakātiem "Es esmu Florī" paužot atbalstu apsūdzētajam, bija sapulcējušies aptuveni 20 cilvēku.

Florī savulaik Francijas dienvidu pilsētās piederēja 600 brīvdabas reklāmas laukumu. Viņš paturējis divus lielformāta plakātu stendus, ko izmanto personīgiem vēstījumiem, arī veselības jomā strādājošo un Francijas futbola izlases atbalstam.