Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Putins: Maskavas un Pekinas aliansei ir jāietekmē talibi

© AP/Scanpix/Leta

Maskavas un Pekinas vadītajam drošības blokam ir jāuzņemas vadošā loma centienos panākt, ka talibi pilda savus solījumus attiecībā uz terorisma un narkotiku kontrabandas nepieļaušanu.

Šanhajas Sadarbības organizācijai (ŠSO) ir "jāizmanto savs potenciāls", lai "stimulētu Afganistānas jauno administrāciju" un panāktu, ka tā pilda savus solījumus attiecībā uz dzīves normalizāciju un drošības uzturēšanu Afganistānā.

Astoņu valstu ŠSO samitu Afganistānas kaimiņvalstī Tadžikistānā Putins uzrunāja ar video starpniecību.

Krievijas un Ķīnas sabiedrotās valstis šonedēļ Tadžikistānā rīko vairākas tikšanās.

ŠSO ietilpst arī Kazahstāna, Kirgizstāna, Tadžikistāna un Uzbekistāna. 2017.gadā ŠSO pievienojās Indija un Pakistāna.

Maskava un Pekina cenšas sevi pozicionēt kā reģiona svarīgākos spēlētājus pēc ASV spēku izvešanas no Afganistānas un varas nonākšanas talibu rokās.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, bet talibu vadība pagājušo pirmdien paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.