Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Dānijā notiesātais žurnālistes slepkava izveido attiecības ar 17 gadus vecu meiteni

© AP/Scanpix/Leta

Dānijas valdība vēlas aizliegt ar mūža ieslodzījumu notiesātiem cietumniekiem iesaistīties romantiskās attiecībās, norādot, ka viņiem "nevajadzētu būt iespējai pavadīt laiku cietumā iepazīstoties vai reklamējot savus noziegumus, piemēram, sociālajos medijos".

Valdībai šādi licis rīkoties "zemūdens slepkava" Pēters Madsens, kuram izveidojušās attiecības ar 17 gadus vecu jaunieti. Madsens 2018.gadā tika notiesāts uz mūžu par zviedru žurnālistes Kimas Vallas slepkavību paša izgatavotajā zemūdenē.

"Pēdējos gados mēs esam redzējuši pretīgus piemērus, kad ar cietumniekiem, kas pastrādājuši mežonīgus noziegumus, kontaktējas ļoti jauni cilvēki, lai gūtu viņu simpātijas un uzmanību. Protams, mums tas ir jāaptur," pavēstīja tieslietu ministrs Niks Hekerups.

Pašlaik ar ilgiem cietumsodiem notiesātie cietumnieki var kontaktēties pa telefonu, sazināties ar vēstulēm un viņus var apmeklēt cilvēki no ārpuses, kas ļauj viņiem iesaistīties attiecībās, kamēr viņi izcieš sodu.

Valdība nākamnedēļ ierosinās sešu punktu plānu, kas "fundamentāli ierobežos iespējas cilvēkiem, kas izcieš mūža ieslodzījumu, un noteiktiem ieslodzītajiem kontaktēties ar ārpasauli", sacīja Hekerups.

Ja plānu parlaments apstiprinās, tas stāsies spēkā 2022.gada 1.janvārī. Aizliegums attiecībām attieksies uz cietumnieka soda pirmajiem desmit gadiem.

Dānijas tiesa 2018.gadā Madsenam par žurnālistes Vallas slepkavību piesprieda mūža ieslodzījumu. Pagājušajā gadā Madsens neveiksmīgi mēģināja izbēgt no cietuma.