Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Navaļnijs izvirzīts Saharova cilvēktiesību balvai

© Reuters/Scanpix/Leta

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti no grupas "Eiropas atjaunotne" izvirzījuši ieslodzīto Kremļa kritiķi Alekseju Navaļniju akadēmiķa Andreja Saharova vārdā nosauktajai cilvēktiesību balvai.

"Aleksejs Navaļnijs cīnās par visu to, par ko visā pasaulē iestājas Eiropas Savienība - par demokrātiju un likuma varu, patiesību un brīvību - tām lietām, kuras mēs pārāk bieži uztveram kā pašsaprotamas, taču viņa paša valstī, Putina Krievijā, šī cīņa viņam gandrīz prasīja dzīvību," pavēstīja grupas deputāts un bijušais Beļģijas premjerministrs Gijs Ferhofstats.

"Navaļnijs ir kļuvis par patiesu simbolu apspiestībai Krievijā, viņu atbalsta daudzi vienkāršie krievi, kuri baidās izteikt savu viedokli un pelna atbalstu no Eiropas Savienības puses," norāda Ferhofstats.

"Navaļnija izraudzīšanās Saharova balvai ir spēcīgs vēstījums no mūsu grupas. Aleksejs Navaļnijs ir kliedzošs simbols Krievijas režīma autoritārajām pārmērībām un izpausmes brīvības pārkāpumiem, ko tas pastrādā katru dienu. Mēs pieliksim visas pūles pie viņa atbrīvošanas. Nevar būt attiecību normalizācijas ar Krieviju, kamēr netiks ievērotas fundamentālie principi, kuriem Krievija parakstījās, kad pievienojās Eiropas Padomei," teikts "Eiropas atjaunotnes" paziņojumā.

Pagājušā gada Saharova cilvēktiesību balva tika piešķirta Baltkrievijas opozīcijas kustībai.

Navaļnijam pagājušā gada 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, un ar saindēšanās simptomiem viņš nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite". 2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa indēšanas stāv Kremlis, kas to vairākkārt noliedzis.

Pēc atgriešanās no Vācijas Navaļņijs 17.janvārī tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā.

2.februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā.