Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuva ierobežo iespējas Baltijā nonākt Astravjecas AES saražotai elektroenerģijai

© AP/Scanpix/Leta

Lietuva no trešdienas samazinājusi maksimālo šķērsgriezuma caurlaidības spēju elektropārvades līnijām no Baltkrievijas uz Lietuvu, tādējādi ierobežojot iespējas Baltijas valstu tirgū nonākt elektronenerģijai no Baltkrievijā uzceltās Astravjecas atomelektrostacijas (AES), paziņojis Lietuvas Valsts enerģētikas regulēšanas padome (VERT).

Lietuvas pārvades sistēmas operators "Litgrid" trešdien samazinājis Lietuvas un Baltkrievijas starpsavienojumu caurlaidību. Tas nozīmē, ka līdz jaunas trīspusējas Baltijas valstu vienošanās panākšanai Lietuva balstīsies uz saviem tirdzniecības noteikumiem.

Turklāt līdz ar to Latvija elektroenerģijas tirdzniecībai ar Krieviju varēs izmantot vienīgi tādas jaudas, kas aptuveni atbilst tās līniju caulaidībai.

VERT priekšsēdētājs Renāts Pocjus iepriekš ziņu aģentūrai BNS sacīja, ka tirdzniecība starp Krieviju un Latviju pa šo savienojumu samazināsies līdz aptuveni 320 megavatiem.

Viņš skaidro, ka šāda jauda nodrošina drošu un uzticamu elektroenerģijas piegādi, un liedz veikt elektroenerģijas komerciālu tirdzniecību ar Baltkrieviju.

Pašlaik Latvija un Igaunija elektroenerģijas tirdzniecībā ar Krieviju balstās uz metodiku, ko Lietuva nav apstiprinājusi. Kā uzskata Lietuvas amatpersonas, tādējādi Lietuvā nonāk elektroenerģija no Astravjecas AES un tiek pārkāpts Seima pieņemtais likums, kas paredz ierobežot elektroenerģijas importu no nedrošām kodolstacijām trešajās valstīs.

Latvija savukārt norāda, ka tirgojas vienīgi ar Krievijā ražotu elektroenerģiju.

Tikmēr informācija avoti pavēstījuši BNS, ka Igaunija ir vismazāk apmierināta ar Lietuvas jauno lēmumu, jo tas ierobežo iespējas veikt tirdzniecību ar Krieviju.

Pērn novembrī, kad Baltkrievija sāka elektroenerģijas ražošanu netālu no Lietuvas robežas uzceltajā Astravjecas atomelektrostacijā, Lietuva saskaņā ar tā dēvēto Antiastravjecas likumu par elektroenerģijas importa ierobežošanu noteica nulles megavatu caurlaidību komerciālajām elektroenerģijas plūsmām no Baltkrievijas.