Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

ASV no Uzbekistānas evakuējusi ap 500 Afganistānas pilsoņu

© Reuters/Scanpix/Leta

ASV otrdien paziņoja, ka ir evakuējušas no Uzbekistānas apmēram 500 "militāru un civilu" Afganistānas pilsoņu, un Uzbekistāna pavēstīja, ka tās teritorijā tagad nav afgāņu bēgļu.

Dienās pirms talibu īstenotās Kabulas ieņemšanas brūkošajai Afganistānas valdībai lojālie karavīri ar armijas lidmašīnām bēga uz kaimiņvalstīm Uzbekistānu un Tadžikistānu.

Uzbekistāna lielākoties ir atturējusies komentēt šo bēgļu skaitu un statusu, cerot attīstīt attiecības ar Afganistānas jauno talibu režīmu.

ASV vēstniecības preses sekretārs otrdien paziņoja, ka 494 "militāri un civili" Afganistānas pilsoņi ir evakuēti no Termezas lidostas Uzbekistānas dienvidos, un tas noticis ar Uzbekistānas valdības palīdzību.

"Evakuācija tika pabeigta 12.-13.septembrī," sacīja vēstniecības preses sekretārs telefonsarunā ar ziņu aģentūru AFP, nesniedzot komentārus par bēgļu galamērķi.

Uzbekistānas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jusups Kabulžanovs pirmdien apstiprināja evakuācijas faktu, sniedzot komentārus privātajam medijam Kun.uz.

"Visi afgāņu bēgļi ir atstājuši Uzbekistānas teritoriju," viņš sacīja, neminot skaitļus.

Afganistānas vēstniecības darbinieks augustā pavēstīja, ka Uzbekistānā var būt nelegāli ieradušies līdz 1500 afgāņu pēc tam, kad talibi ieņēma Mazārešarīfas pilsētu Afganistānas ziemeļos un sāka virzīties uz Kabulu.

Uzbekistāna augustā paziņoja, ka ir repatriējusi 150 cilvēkus uz Afganistānu pēc viņu lūguma un pēc sarunām ar talibiem par viņu drošības garantēšanu.