Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Žogu Lietuvā gar Baltkrievijas robežu būvēs valsts uzņēmums "Tetas"

© Pixabay

Lietuvas valsts enerģētikas uzņēmumu koncerns "Epso-G" un tā pārvaldītais uzņēmums "Tetas", kas nodarbojas ar rūpniecības objektu, elektrolīniju, apakšstaciju un speciālo elektroiekārtu būvniecību, otrdien parakstīja 36,3 miljonus eiro vērtu līgumu par pirmās kārtas darbiem žoga ierīkošanai gar Lietuvas robežu ar Baltkrieviju.

Līgums paredz, ka "Tetas" līdz nākamā gada 30.aprīlim izbūvēs žogu 111 kilometru garumā kritiskākajos robežas posmos trijos robežsardzes iecirkņos Druskininku, Varēnas un Švenčoņu rajonos.

Kā ziņu aģentūrai BNS sacījis "Epso-G" pārstāvis Antans Bubnelis, darbi varētu sākties jau šomēnes.

Viss projekts, kam valdība plānojusi piešķirt līdz 152 miljoniem eiro, norisināsies divās kārtās. Otrajā kārtā būs jāizbūvē žogs vēl gandrīz 400 kilometru garumā, un paredzams, ka šie darbi sāksies gada nogalē un tiks pabeigti nākamā gada augustā.

Pagājušajā piektdienā "Epso-G" izsludināja publiskas tirgus konsultācijas par otro darbu posmu, kas jau piesaistījušas lielu uzņēmēju interesi - vēlmi iepazīties ar projekta tehniskajiem materiāliem izteikuši 34 uzņēmumi. Ar vairāk nekā desmit būvuzņēmējiem un iespējamajiem materiālu piegādātājiem sarunas paredzētas jau šonedēļ, pastāstījis Bubnelis.

Pēc viņa teiktā, balstoties uz konsultāciju gaitā izteiktajām piezīmēm, tiks precizēti iepirkuma noteikumi un jau tuvākajā laikā izsludināts iepirkums otrajai darbu kārtai.

Spirālveida dzeloņstiepļu nožogojuma ierīkošana, kas jau pašlaik norisinās noteiktos posmos pie Baltkrievijas robežas, tiek saskaņota ar kopējo žoga būves projektu, lai tas visā garumā atbilstu Valsts robežsardzes dienesta (VSAT) tehniskajām prasībām.