Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Bažas par imunitātes noturību britiem liek ķerties pie trešās vakcīnas devas

© unsplash.com

Lielbritānijā ar nākamo nedēļu veselības aizsardzības un sociālās aprūpes darbinieki, kā arī klīniski mazāk aizsargātie sāks saņemt trešo vakcīnas devu, otrdien pavēstīja valdība.

Lielbritānijas veselības ministrs Savids Džavids pavēstīja parlamentam, ka apstiprinājis Apvienotās vakcinācijas un imunizācijas komitejas (JCVI) ieteikumu sākt programmu.

Ministrs arī apstiprinājis priekšlikumu piedāvāt vakcināciju 12 līdz 15 gadus veciem bērniem, vairojoties bažām par vīrusa izplatību skolās.

JCVI priekšsēdētājs Vei Šeņs Lims norādīja, ka šī programma tiks uzsākta, lai, tuvojoties ziemas mēnešiem, nodrošinātu papildu aizsardzību.

Datos ir indikācijas, ka Covid-19 vakcīnas efektivitāte pēc otrās devas nedaudz samazinās no "nedaudz virs 90% uz nedaudz zem 90%", skaidroja Lims.

Izteiktāks šis samazinājums ir cilvēkiem virs 50 gadiem, līdz ar to ir saprātīgi vakcinēt šos cilvēkus, kā arī citas lielākam riskam pakļautās grupas ar trešo, uzturošo devu.

Šo centienu mērķis ir nodrošināt, ka "aizsardzības līmeņi ir augstāki gada aukstajos mēnešos", kā jau tas tiek darīts vairākās citās valstīs, preses konferencē sacīja Lims.

Tam var tikt izmantotas "Pfizer", "Moderna" un "AstraZeneca" vakcīnas, sacīja Zāļu un veselības aprūpes produktu regulēšanas aģentūras vadītāja Džuna Reina.

Priekšroka tiek dota "Pfizer" un "Moderna", turklāt "Moderna" vakcīna tiks injicēta tikai pusdevas apjomā.

Potes var tikt injicētas vienlaikus ar gripas potēm, viņa piebilda.

Atbilstoši aplēsēm, pateicoties Lielbritānijas vakcinācijas programmai, izdevies izvairīties no 24 miljoniem Covid-19 gadījumu un 112 000 ar Covid-19 saistītu nāves gadījumu, sacīja Anglijas vecākā medicīnas amatpersona Džonatans Vantams.