Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Polija atsakās no Krievijas dabasgāzes

© Peter Kovalev/TASS/Scanpix/Leta

Polijas un Krievijas līgums par dabasgāzes piegādi netiks atjaunots pēc termiņa beigām nākamā gada decembrī, paziņojusi Polijas valdības amatpersona.

Saskaņā ar 1996.gadā parakstīto līgumu ar Krievijas gāzes koncernu "Gazprom" Polija ik gadu iegādājas līdz deviņiem miljardiem kubikmetru dabasgāzes. Polija gadā patērē aptuveni 17 miljardus kubikmetru.

"Viss liecina, ka nākamā gada 1.oktobrī gāze uz Poliju tiks nogādāta caur Baltijas cauruļvadu "Baltic Pipe"," pavēstīja Polijas valdības amatpersona Pjotrs Naimskis.

Viņš piebilda, ka jaunais cauruļvads ļaus sagādāt Polijas ekonomikai nepieciešamo dabasgāzi no citiem avotiem, nevis Krievijas.

Naimskis jau 2019.gada februārī paziņoja, ka Polija pārtrauks pirkt Krievijas dabasgāzi pēc tam, kad 2022.gada beigās beigsies ilgtermiņa līgums ar "Gazprom".

"Baltic Pipe" tiek būvēts Baltijas jūrā, lai Polijai piegādātu Norvēģijas gāzi, tādējādi mazinot enerģētisko atkarību no Krievijas.

Gāzesvadu plānots atklāt nākamā gada oktobrī, un sākotnēji pa to būs iespējams transportēt divus līdz trīs miljardus kubikmetru dabasgāzes gadā. Darbojoties ar pilnu jaudu, pa cauruļvadu būs iespējams transportēt no Norvēģijas uz Poliju caur Dāniju desmit miljardus kubikmetru dabasgāzes gadā.

Polijas prezidents 2019.gadā nodēvēja "Baltic Pipe" par "stratēģisku projektu Polijas enerģētikas pārveidošanai, kā arī visas Centrālās un Austrumeiropas reģiona energoapgādes drošībai".