Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

"Evakuācija bija katastrofa episkos apmēros"; ASV likumdevēji kritizē situāciju Afganistānā

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pirmdien ASV Pārstāvju palātas Ārlietu komitejā atbildējis uz likumdevēju jautājumiem par ASV pilsoņu, zaļo karšu īpašnieku un riskam pakļauto afgāņu evakuāciju no Afganistānas.

Blinkens norādīja, ka evakuācijas operācija bijusi ārkārtas pasākums, kas realizēts grūtākajos apstākļos, kādi iedomājami. Viņš ir pirmā ASV administrācijas amatpersona, ko likumdevēji iztaujājuši par šo tēmu, tādēļ bija paredzams, ka jautājumi nebūs viegli vai patīkami.

ASV diplomāti, militārpersonas un izlūkdienestu profesionāļi strādāja 24 stundas diennaktī, lai evakuētu ar lidmašīnām ASV pilsoņus un afgāņus, kas palīdzēja ASV, un sabiedroto valstu pilsoņus, kā arī afgāņus, kuriem talibu režīms varētu atriebties, norādīja Blinkens.

ASV evakuācijas operācijas ietvaros no Afganistānas tika izvesti vairāk nekā 124 000 cilvēku.

Taču Valsts departaments un citas valdības iestādes tikušas arī kritizētas, ka nav ātrāk evakuējušas afgāņus, kas strādāja ASV armijā un diplomātiskajās misijās.

Republikāņu likumdevējs Maikls Makauls pauda viedokli, ka evakuācija bija katastrofa episkos apmēros.

Daži Kongresa locekļi kritizējuši Valsts departamentu arī par to, ka no Afganistānas netika izvesti visi ASV pilsoņi, pirms tā krita talibu rokās.

Valsts departaments savukārt norādījis, kas diplomāti jau vairākus mēnešus iepriekš aicināja amerikāņus pamest Afganistānu.

Valsts departamenta amatpersonas uzskata, ka tiek netaisnīgi vainotas haotiskajā evakuācijā, un Blinkens gatavojas viņus aizstāvēt. Otrdien viņš uzstāsies Senāta komitejā.

"Nav pierādījumu, ka palikšana ilgāk būtu padarījusi afgāņu drošības spēkus vai Afganistānas valdību izturīgāku vai pašpietiekamāku," uzsvēra Blinkens.

"Ja nepietika ar 20 gadiem un simtiem miljardiem dolāru atbalstam, aprīkojumam un apmācībai, vai vēl pieci vai desmit gadi kaut ko mainītu?" jautāja Blinkens.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, bet talibu vadība pagājušo pirmdien paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.