Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Putins palielina algas tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem un militārpersonām

© Tass/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien apstiprinājis algu palielināšanu tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem un militārpersonām, šādi, pēc visa spriežot, cenšoties vairot atbalstu valdošajai partijai "Vienotā Krievija" pirms šonedēļ gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Parlamenta vēlēšanas paredzētas no 17.septembra līdz 19.septembrim, un sagaidāms, ka tajās uzvarēs "Vienotā Krievija", lai gan partijas reitings ir cietis pieaugošo cenu un sarūkošo algu rezultātā.

Putina rīkojumā, kas publicēts Kremļa tīmekļa vietnē, teikts, ka militārpersonu un tiesībsargājošo iestāžu darbinieku algu pieaugums būs lielāks par inflāciju 2022. un 2023.gadā.

Algas pielikums, par ko detalizētāka informācija rīkojumā nav iekļauta, balstīts uz Putina solījumiem "Vienotās Krievijas" kongresā augustā.

Inflācija Krievijā augustā sasniedza 6,7%, kas ir krietni virs centrālās bankas prognozētajiem 4%.

Putins pagājušajā mēnesī apstiprināja vienreizējas 15 000 rubļu (174 eiro) prēmijas izmaksāšanu ugunsdzēsējiem, policistiem, prokuroriem un karavīriem, kā arī vienreizēju 10 000 rubļu (116 eiro) pabalstu pensionāriem.

Kremļa kritiķi uzskata, ka šie Putina rīkojumi ir līdzvērtīgi kukuļiem tām vēlētāju grupām, no kuru atbalsta ir atkarīga Putina palikšana pie varas. Kremlis savukārt noliedz, ka šie maksājumi būtu kaut kādā veidā saistīti ar vēlēšanām.

Putins prezidenta vai premjerministra amatā atrodas pie varas Krievijā kopš 1999.gada. Viņš palīdzēja nodibināt "Vienoto Krieviju", lai gan nav tās biedrs.