Igaunijā ļauj izņemt pensiju 2. līmenī uzkrāto; tie ir vairāki tūkstoši eiro vienam iedzīvotājam

© Vladislavs Proškins/F64

Igaunija šomēnes izmaksājusi 2. pensiju līmenī uzkrāto tiem desmitiem tūkstošu iedzīvotāju, kas nolēmuši no tā izstāties. Vidēji katram tie ir vairāki tūkstoši eiro, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

LTV ārzemju ziņu korespondents Gints Amoliņš sižetā stāsta, ka Igaunijā Pensiju centrs naudu uz kontiem sācis pārskaitīt tiem, kas lēmumu par izstāšanos no 2. pensiju līmeņa un uzkrātā izņemšanu pieņēma līdz šī gada marta beigām - pēc pensiju reformas stāšanās spēkā. Tie ir gandrīz 150 tūkstoši cilvēku jeb aptuveni piektā daļa no 2. pensiju līmeņa fondu dalībniekiem.

Igaunijas Finanšu ministrijā norādīja, ka septembrī no 2. pensiju līmeņa kopumā tiks izskaitīti 1,34 miljardi eiro. No tā vēl tiks atskaitīts 20% iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Tas nozīmēs, ka praktiski to cilvēku kontos, kas nolēmuši izstāties no 2. pensiju līmeņa, kopumā ieplūdīs 1 miljards eiro. Šīs summa atbilst 4% no Igaunijas iekšzemes kopprodukta.

Sagaidāms, ka desmitiem tūkstošu iedzīvotāju kontos ieplūdušie līdzekļi tā vai citādi ietekmēs patēriņu. Precīzāki dati gaidāmi, kad Igaunijas valdība šonedēļ publicēs kārtējo ekonomikas prognozi.

Pēc būtības reforma paredz trīs iespējas:

  • palikt 2. pensiju līmenī,
  • izņemt tajā uzkrāto naudu,
  • atvērt savu pensiju investīciju kontu, līdzekļus pārskaitīt tur un investīciju lēmumus pieņemt pašiem. Šajā gadījumā ienākuma nodoklis nav jāmaksā.