Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Kabulā protestē pret Pakistānas iejaukšanos Afganistānā; Talibi gaisā raida šāvienus

© AFP/Scanpix/Leta

Varu Afganistānā pārņēmušās radikālo islāmistu kustības "Taliban" kaujinieki otrdien raidīja gaisā šāvienus, lai izklīdinātu vairākus desmitus cilvēkus, kas galvaspilsētā Kabulā protestēja pret Pakistānas iejaukšanos Afganistānā, no notikumu vietas vēsta ziņu aģentūras AFP darbinieki.

Protesta akcijā pie Pakistānas vēstniecības piedalījās aptuveni 70 cilvēki, pārsvarā sievietes.

Protestētāji turēja plakātus, kuros pausts nosodījums Pakistānai par tās iejaukšanos Afganistānā. Protestā arī skanēja Islamabadu nosodoši saukļi.

Afganistānu nedēļās nogalē apmeklēja Pakistānas ietekmīgā Starpdienestu izlūkdienesta (ISI) vadītājs ģenerālis Faizs Hamids.

Talibu pārstāvji ar Hamida vadīto delegāciju pārsprieduši drošības jautājumus, žurnālistiem pirmdien sacīja talibu pārstāvis sakariem ar presi Zabihulla Mudžahids.

Islamabadai bija saspringtas diplomātiskās attiecības ar Afganistānas iepriekšējo valdību, kas Pakistānai pārmeta, ka tā slepus atbalsta talibu kaujinieku aktivitātes un nodrošina patvērumu kaujinieku līderiem.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, bet talibu vadība pirmdien paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.