Pandžšīras pretošanās kustība aicina talibus noslēgt pamieru

© Reuters/Scanpix/Leta

Afganistānā talibu varas oponentu Nacionālā pretošanās kustība (NPK), kas cīnās Pandžšīras provincē, aicina talibus noslēgt pamieru, teikts kustības līderu paziņojumā.

NPK "ierosina, ka talibi aptur savas militārās operācijas Pandžšīrā un atvelk spēkus. Savukārt mēs liksim mūsu spēkiem atturēties no militāriem soļiem", svētdienas vakarā paziņojumā apliecināja līderi.

NPK rindās ir bijušie Afganistānas armijas karavīri, arī īpašo uzdevumu vienību karavīri, un vietējie kaujinieki.

NPK pārstāvis sakariem ar presi, pazīstamais afgāņu žurnālists Fahims Dašti un ģenerālis Abdulvudods Zara gājuši bojā pēdējās kaujās, NRF svētdienas vakarā pavēstīja tviterī.

Talibi svētdien apgalvoja, ka ir ieņēmuši teju visu Pandžšīras ieleju, tomēr NPR atbalstītāji sociālajos medijos šos apgalvojumus noraida, skaidrojot, ka pretošanās kustības karavīri atkāpušies uz augstienēm.

Britu raidsabiedrība BBC pirmdien vēsta, ka NPR līderis Ahmads Masuds atbalsta reliģisko līderu piedāvāto plānu par sarunu ceļā panāktu noregulējumu un aicina talibus apturēt ofensīvu.

Iepriekš bija parādījušies ziņojumi, ka talibi Pandžšīras provincē, kas atrodas uz ziemeļiem no Kabulas, strauji virzās uz priekšu.

NPK ir gatava apturēt kaujas, ja talibi izbeigs uzbrukumus, sociālajā tīklā "Facebook" apliecināja Masuds.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Svarīgākais