Krievijas drošības dienests aizturējis piecus Krimas tatāru aktīvistus

© FSB/TASS/Scanpix/Leta

Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) aizturējis Krimas tatāru pārstāvniecības institūcijas - Medžlisa - priekšsēdētāja vietnieku Narimanu Dželalu un vēl četrus aktīvistus dažādās Krimas vietās, sestdien paziņojusi Ukrainas Ārlietu ministrija.

Dželala mājās sestdienas rītā sarīkota kratīšana, un viņš aizvests nezināmā virzienā.

"Šo reidu pret Medžlisa vadītājiem vērtējam kā sodu par dalību 23.augustā notikušajā starptautiskā foruma "Krimas platforma" dibināšanas samitā un kā kārtējās Krievijas Federācijas represijas, kuru mērķis ir Krimas tatāru tautas pārstāvju iebiedēšana un izspiešana no pagaidām okupētās pussalas," teikts ministrijas paziņojumā.

Ministrija pieprasījusi nekavējoties atbrīvot aizturētos Krimas tatāru aktīvistus.

Tādu pašu prasību sestdien tviterī izteicis arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Okupanti Krimā atkal ķērušies pie Krimas tatāru vajāšanas. Viņu mājās norisinās kārtējās kratīšanas un aizturēšanas. Jau aizvests Narimans Dželals - Medžlisa priekšsēdētāja pirmais vietnieks. Šādā veidā Krievijas Federācija reaģē uz Krimas platformas darba sākumu. Visi aizturētie jāatbrīvo," viņš rakstījis.

Kā ziņots, starptautiskā foruma "Krimas platforma" dalībnieki, kopumā 46 valstu un organizāciju pārstāvji, arī valstu prezidenti un premjeri, 23.augustā Kijevā kopīgā deklarācijā pauda atbalstu Ukrainas teritoriālajai vienotībai, nosodīja Krimas okupāciju, militarizāciju un cilvēktiesību pārkāpumus un apliecināja apņemšanos turpināt spiedienu pret Krieviju, lai izbeigtu Krimas okupāciju.

Samita dalībnieki pieprasīja, lai Krievija nekavējoties izbeidz Krimas iedzīvotāju apspiešanu un cilvēktiesību pārkāpumus un nodrošina visiem reģionālajiem un starptautiskajiem cilvēktiesību ievērošanas monitoringa mehānismiem piekļuvi Krimai.

Svarīgākais