Lietuvā un Igaunijā mācības sāksies bez skolēnu masveida testēšanas pret Covid-19

© Pixabay

Pretstatā Latvijai, kurā jau noris masveida skolēnu testēšana pret Covid-19, abās kaimiņvalstīs mācību process sāksies bez obligātajiem Covid-19 testiem.

Šonedēļ Latvijā tika sākta skolēnu masveida testēšana pret Covid-19 pirms mācību gada sākuma. Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) atklāja, ka līdz šim ir veikti 81 334 skrīninga testi, kas ir saistīti ar izglītības iestādēm. masveida testēšana atklājusi 72 sasirgušos ar Covid-19. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem bijis 0,09%, kas ir mazāk nekā sabiedrībā kopumā.

Lietuvā testēšana ir brīvprātīga

Lietuvā Covid testi skolēniem šobrīd nav obligati, vēsta LTV raidījums "Panorāma". Lietuvas prezidenta padomniece Jolanta Karpavičiene sižetā uzsver:
Galvenā ideja ir, ka testēšana paliek brīvprātīga. Tas vairos uzticēšanos šīm pārbaudēm. Vienlaikus visiem jāsaprot, ka testēšana, vakcinācija ir nepieciešams nosacījums, lai nodrošinātu imunitāti sabiedrībā un varētu strādāt klātienē.

Ja klasē atklās inficēšanās gadījumu, par to, kuram jāievēro pašizolācija, lems veselības speciālisti. Vakcinētajiem un tiem, kuri pārslimojuši Covid-19, izolēties nevajadzēs. Pagaidām vecumā no 12 līdz 15 gadiem potējušies aptuveni 15 procenti bērnu. Tāpat, ja saslimstība pieaugs, visiem tiem, kas nav vakcinēti, pārslimojuši Covid-19 vai netiek regulāri testēti, nāksies mācīties attālināti. Lai mudinātu vecāko klašu skolēnus potēties, visās skolās uzsākta plaša vakcinācijas kampaņa. Bet Covid testi, lai arī nav obligāti, visās skolās ir brīvi pieejami, vēsta lsm.lv

"Ir ārkārtīgi svarīgi, ka visi bērni ir klasēs. Bērni ir bērni, un vecāku piekrišana testēšanai, protams, ir nepieciešama. Bet tas būtu ļoti bēdīgi, ja daži vecāku šo atļauju nesniegtu un tāpēc ciestu viņu bērnu izglītības process," skaidro Lietuvas izglītības, zinātnes un sporta ministre Jurgita Šugždiniene.

Igaunijā lielākajā daļā izglītības iestāžu bērniem nebūs nekādu prasību, bet pieaugušajiem, kas vēlas piedalīties, nāksies uzrādīt derīgu Covid sertifikātu.

Igaunijā cer izvairīties no attālinātām mācībām


Arī Igaunijā valdība plāno, ka jaunais mācību gads skolēniem aizritēs klātienē par spīti saslimušo pieaugumam valstī kopumā. Vecāko klašu skolēni aicināti potēties un daļa to jau paveikuši. Tomēr arī tos, kuriem nav Covid sertifikāta, Igaunijas valdība uzreiz nesūtīs pašizolācijā. Un tas sevišķi attiecas uz jaunāko klašu skolēniem.

"Esam vienojušies, ka visiem vakcinētajiem nebūs jādodas izolācijā. Tiem bērniem, kuri bijuši kontaktā ar inficēto, bet nav vakcinēti, piedāvāsim skolā veikt ātro pārbaudi. Ja tests būs negatīvs, bērni varēs turpināt mācīties skolā. Veselības padomes testēšanas autobuss ieradīsies vēl pēc trim dienām, un visi ar negatīvu rezultātu turpinās mācības klātienē. Mēs centīsimies izvairīties no bērnu sūtīšanas tālmācībā," Panorāmas" sižetā skaidro Igaunija izglītības un zinātnes ministre Līna Kersna.

Igaunijā lielākajai daļai pedagogu ir derīgs Covid sertifikāts. Tiem, kuri nav sapotējušies vai izslimojuši vīrusu, nāksies veikt regulārus testus, kā arī ikdienā valkāt masku.