Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropas Komisija: NATO valstīm ir pienākums uzņemt afgāņus

© Scanpix

Valstīm, kas bijušas iesaistītas NATO misijā Afganistānā, ir pienākums pret tiem afgāņiem, ko apdraud talibi, un tām šie afgāņi būtu jāuzņem kā bēgļi, ceturtdien paziņoja Eiropas Komisija (EK).

Eiropas Savienības (ES) vēstījums ir šāds - "mums ir pienākums palīdzēt tiem, kas Afganistānā pakļauti īpašam riskam, vai tas būtu pirms, vai pēc [otrdienas] beigu termiņa", kad evakuācija tiks apturēta, norādīja EK pārstāvis sakariem presi.

Apliecinot ES bažas par lielo cilvēku skaitu, kas pamet Afganistānu, ES prezidējošā valsts Slovēnija paziņoja, ka otrdien Briselē notiks ES valstu iekšlietu ministru ārkārtas sanāksme, kas būs veltīta Afganistānas krīzes sekām.

ES strādā pie "visaptverošas pieejas Afganistānai", žurnālistiem sacīja EK pārstāvis sakariem ar presi Kristiāns Vīgands.

Tā paredz izmantot pastāvošo ES, ASV, Kanādas un ANO forumu pārvietošanai uz jaunām dzīvesvietām, lai nodrošinātu apņemšanos uzņemt afgāņu bēgļus.

Konkrētas apņemšanās par kvotām tiek sagaidītas līdz septembra vidum, sacīja cits pārstāvis sakariem ar presi Eriks Mamērs.

Draudiem pakļautajiem afgāņiem jābūt "drošiem ceļiem" uz Eiropu, un viņi pamatoti varētu sagaidīt, ka "dalībvalstīm vai valstīm, kas konkrēti piedalījās NATO misijā, pret viņiem ir rūpju pienākums", viņš sacīja.

EK prezidente Urzula fon der Leiena "aicina valstis, kas piedalījās NATO misijā, piedāvāt pārcelšanos", norādīja Mamērs.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.