Evakuācija no Kabulas tiks turpināta līdz 31.augustam, norāda ASV

© Zumapress/Scanpix

ASV Aizsardzības ministrija ceturtdien noraidīja apgalvojumus, ka tā grasās beigt evakuāciju no Afganistānas vēl pirms šīs nedēļas nogales, apliecinot, ka operācijas Kabulas lidostā turpināsies līdz pat 31.augustam.

"Evakuācijas operācijas Kabulas lidostā netiks noslēgtas nākamo 36 stundu laikā. Mēs turpināsim evakuēt tik daudz cilvēku, cik mēs varam, līdz šīs misijas beigām," sacīja Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Džons Kērbijs.

Kopš talibi 15.augustā ieņēma Kabulu, no Afganistānas galvaspilsētas izvesti 95 700 ārzemnieku un afgāņu, liecina ASV valdības aplēses.

Vairākas Eiropas valstis un Kanāda ceturtdien paziņoja, ka evakuācijas operācijas Kabulā jau pabeigušas, pabeigs tās šodien vai rīt, vienlaikus paužot bažas par lidostas drošības situācijas pasliktināšanos un teroraktu draudiem.

Šo rietumvalstu operācijas pabeigtas vairākas dienas pirms 31.augusta termiņa, kad Kabulu plānots pamest pēdējiem ASV karavīriem, kas šobrīd apsargā lidostu.

Lielbritānija brīdinājusi par nopietniem draudiem, ka lidostā var tikt sarīkots terorakts.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Pasaulē

Francijā pirmdien sākusies ilgi gaidītā tiesas prāva pret nacionālkonservatīvās partijas Nacionālā apvienība (RN) bijušo līderi Marinu Lepēnu, kas līdz ar 26 partijas biedriem apsūdzēta Eiropas Savienības (ES) līdzekļu izšķērdēšanā.