Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Polija pabeigusi evakuāciju no Kabulas, Francija to noslēgs piektdien

© Zumapress/Scanpix

Polijas valdība ceturtdien pavēstīja, ka pabeigusi evakuācijas lidojumus no Kabulas, savukārt Francija plāno evakuācijas misiju noslēgt piektdien.

Par evakuācijas lidojumu apturēšanu vairākas dienas pirms ASV vadītās misijas noslēguma paziņojušas arī citas Eiropas valstis.

Pēdējā Polijas lidmašīna ar cilvēkiem, kas bija jāizved no Afganistānas, ieradusies Polijā ceturtdienas rītā, pavēstīja ārlietu ministra vietnieks Marcins Pšidačs.

Polija no Afganistānas ar 14 lidmašīnām izvedusi 1300 cilvēku, arī 200, ko lūgušas izvest citas valstis un organizācijas, sacīja Pšidačs.

Polijas militārā misija pilnībā tiks pabeigta ceturtdien, apliecināja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

"Ņemot vērā pieaugošos teroristu draudus un vairojošos nestabilitāti, mēs nevaram riskēt ar mūsu cilvēku dzīvībām," norādīja Pšidačs.

Francijas premjerministrs Žans Kastekss apliecināja, ka Francija pabeigs Francijas pilsoņu un apdraudēto afgāņu evakuāciju no talibu kontrolētās Kabulas piektdienas vakarā.

Pēc piektdienas "evakuāciju no Kabulas lidostas nebūs iespējams īstenot", radio RTL sacīja premjers.

ASV, kas gādā par lidostas drošību, evakuāciju plāno noslēgt 31.augustā, un Francijai bija jāpieņem lēmums par savas misijas noslēgšanu, rēķinoties ar šo plānu, apliecināja Francijas valdībai tuvs avots.

Civilistu evakuācija noslēgsies dažas stundas pirms misijas oficiālajām beigām, kad tiks izvesti karavīri un pēdējie vēstniecības darbinieki, piebilda avots.

Kopš talibi 15.augustā pārņēma varu Kabulā, Francija evakuējusi 2500 cilvēku, sacīja Kastekss.

Lielbritānija brīdinājusi par nopietniem draudiem, ka lidostā var tikt sarīkots terorakts.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.