Lietuva pabeigusi Afganistānas pilsoņu evakuāciju

© EPA/Scanpix

Lietuva ceturtdien pabeigusi evakuēt Afganistānas pilsoņus, kuri savulaik palīdzējuši Lietuvas un citu NATO valstu bruņotajiem spēkiem, - Viļņas lidostā nolaidusies pēdējā Polijas lidmašīna ar vēl 26 afgāņu tulkiem un viņu ģimenes locekļiem.

Kopumā uz Lietuvu pārvesti 178 afgāņi, kas uz laiku izmitināti Raseiņu rajonā.

Kā pastāstījis aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks, visa operācija ilgusi desmit dienas un piecas no tām aizņēmusi plānošana. Pēc aktīvām konsultācijām ar vairākiem partneriem Vācija palīdzējusi nogādāt Kabulā desmit Bruņoto spēku karavīrus un vienu diplomātu, lai tur organizētu evakuāciju.

Jau ziņots, ka Lietuvas valdība trešdien nolēma evakuēto afgāņu izmitināšanai atvēlēt 600 000 eiro. Kā skaidroja ministrs, tā ir provizoriska summa, kas segs viņu izmitināšanas un uzturēšanas izmaksas līdz brīdim, kamēr viņiem tiks piešķirts bēgļa statuss.

Migrācijas departamenta direktore Evelīna Gudzinskaite savukārt norādījusi, ka bēgļa statusu viņi varētu saņemt mēneša laikā.

Pēc Anušauska teiktā, saņemot politiskā bēgļa statusu, afgāņi iegūs tiesības brīvi dzīvot un strādāt jebkurā Eiropas Savienības valstī.

No 2002. līdz 2021.gadam Afganistānā dienējuši aptuveni 5000 Lietuvas karavīru, darba līgumi Lietuvas Bruņotajiem spēkiem bijuši noslēgti ar 115 tulkiem, daļai no viņiem piešķirti Lietuvas valsts apbalvojumi.

Svarīgākais