Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Francija notiesā afgāni par noteikto ierobežojumu pārkāpšanu

© AFP/Scanpix

Francijas tiesa piespiedusi desmit mēnešu nosacītu cietumsodu Afganistānas pilsonim par novērošanas rīkojuma nosacījumu pārkāpšanu, spriedumu pieņemot tikai dažas dienas pēc tam, kad Francija viņu bija evakuējusi no talibu kontrolētās Kabulas.

Ahmats M. ir viens no pieciem cilvēkiem, kam pēc ierašanās Francijā noteikts novērošanas režīms izmeklēšanas ietvaros par sakariem ar talibiem.

Cits ieceļotājs, ne Ahmats M., tiek turēts aizdomās par darbu talibu labā, kaut arī viņš Francijai palīdzējis evakuēt savus pilsoņus un apdraudētos afgāņus.

Viņam un vēl četriem viņam tuviem cilvēkiem, arī Ahmatam M., šonedēļ noteikts novērošanas režīms.

Cita starpā novērošanas rīkojums paredz stingrus pārvietošanās ierobežojumus, un Ahmats M., kas ieradās nedēļas nogalē, trešdienas vakarā tika notiesāts, jo atradies ārpus noteiktās zonas.

Ahmats M. apgalvo, ka Afganistānā bijis prokurors pirms jurisprudences studiju atsākšanas.

Viņam bijis dots rīkojums nepamest Parīzes priekšpilsētu Nuazī le Grandu, kur viņš apmeties kopā ar sievu, mazuli un citiem ģimenes locekļiem.

Tiesai Ahmats M. skaidroja, ka gribējis nopirkt zāles, jo viņam pēc ierašanās Francijā sākušās galvassāpes un vemšana.

Viņš gājis līdzi kādam vīrietim, kas dzīvojis tajā pat viesnīcā, kur viņš, un kas piedāvājis nopirkt viņam šos medikamentus. Kā apgalvoja Ahmats M., viņš nav atskārtis, ka dodas uz Parīzes centru.

Savukārt kāds cits vīrietis teicis izmeklētājiem, ka Ahmats M. lūdzis doties viņam līdzi uz Parīzi iegādāties SIM kartes.

Ahmats M. arī uzstāja, ka nav zinājis par ierobežojumiem, kas viņam jāievēro.

Iespēja, ka vairāku simtu evakuēto afgāņu vidū varētu būt radikālo islāmistu kustības "Taliban" biedri, izraisījusi sašutumu Francijas sabiedrībā.

Kā sagaidāms, migrācija varētu kļūt par vienu no centrālajiem tematiem 2022.gada prezidenta vēlēšanās.