Britu ministrs atbalsta ideju par „divātrumu internetu”

Lielbritānijas kultūras ministrs Eds Veizijs ir atbalstījis ideju par divu ātrumu internetu, kas nozīmētu, ka interneta pakalpojumu nodrošinātāji varētu medijiem un klientiem prasīt vairāk naudas par lielāku ātrumu.

Līdz šim internetā ir pastāvējis tīmekļa neitralitātes princips, kas paredz, ka interneta pakalpojuma sniedzēji pret visa veida tīmekļa saturu attiecas vienādi un neierobežo datu pārraides ātrumu kāda veida saturam. Visu nosaka interneta pakalpojuma saņēmējs, izvēloties sev nepieciešamo datu pārraides ātrumu un par to maksājot.

Savukārt britu ministra sacītais liek domāt, ka šim principam varētu būt gaidāms gals, un, ja tā, tad satura nodrošinātājiem, lai panāktu, ka viņu interneta lapas veras ātrāk, var nākties piemaksāt; vai arī noteikta veida satura plūsmas ātrums tiks ierobežots.

E. Veizijs izteicies, ka interneta pakalpojuma nodrošinātājiem jābūt brīvai iespējai eksperimentēt ar jauniem maksājumiem, lai iegūtu līdzekļus interneta infrastruktūras paplašināšanai.

Kritiķi uzskata, ka atteikšanās no neitralitātes principa negatīvi ietekmētu vārda brīvību. ASV prezidents Baraks Obama tīmekļa neitralitāti atbalsta, un tur sakaru regulatori ir draudējuši vērsties tiesā pret pakalpojuma nodrošinātājiem, kas šo principu pārkāpj un ierobežo piekļuvi noteiktam saturam.

Svarīgākais