Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunija varētu uzņemt no Afganistānas mazāk par solītajiem 30 cilvēkiem

© AP/Scanpix

Lai gan Igaunijas valdība apsolījusi uzņemt līdz 30 Afganistānas pilsoņiem, kas savulaik palīdzējuši Igaunijai un baidās no iespējamās islāmistu grupējuma "Taliban" atmaksas, reālais evakuēto skaits varētu būt mazāks, jo daļai no viņiem varētu neizdoties pamest Afganistānu līdz augusta beigām, trešdien Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai atzinusi Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas politikas departamenta poriekšniece Ruta Annusa.

"Ņemot vērā, ka evakuācija jāpabeidz līdz augusta nogalei, laika palicis ļoti maz. Pastāv varbūtība, ka ne visi cilvēki, kas sadarbojās ar mūsu humānajām organizācijām, ieradīsies Igaunijā," viņa norādījusi.

Otrdien kļuva zināms, ka uz Igauniju dodas 13 afgāņi, bet trešdien Ārlietu ministrija pavēstīja, ka kontaktējas ar vēl trim cilvēkiem, kurus Igaunija būtu gatava pieņemt, taču nokļūšana uz evakuācijas reisiem šobrīd ir apgrūtināta.

"Tie ir cilvēki, kuri sadarbojās ar mūsu humānajām organizācijām, pirmām kārtām palīdzēja aizstāvēt sieviešu tiesības. Ceru, viņi spēs nokļūt līdz lidostai un mūsu partneri atradīs viņiem vietas lidmašīnās," izteikusies Iekšlietu ministrijas pārstāve.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā valdība nolēma, ka Igaunija uzņems līdz 30 afgāņiem, kuri sadarbojušies gan ar igauņu karavīriem un civilajiem speciālistiem, gan ar Igaunijas sabiedrotajiem. Konkrēti, nolemts kopā ar viņu tuvākajiem ģimenes locekļiem uzņemt līdz 20 afgāņiem, kuri sadarbojušies ar Igauniju, un vēl līdz desmit afgāņiem, kuri sadarbojušies ar Eiropas Savienību un NATO.

Trešdien valdības brīfingā tika precizēts, ka uz Igauniju devušās trīs afgāņu ģimenes ar bērniem, bet viņu ierašanās laiks nav zināms, jo ceļot nākas ar pārsēšanos.

Desmit afgāņi, kuri strādājuši ES un NATO misijās, ieradīsies vēl vēlāk, jo vispirms viņus pārvedīs uz citām Eiropas valstīm, kur ar viņiem tiksies un runās Igaunijas amatpersonas.