Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas iedzīvotājs apgalvo, ka atpeldējis uz Japānu, lūdz patvērumu

© Zumapress/Scanpix

Krievijas iedzīvotājs no Kuriļu arhipelāga Kunaširas, kas, ģērbies hidrotērpā, uzradies Japānas Hokaido salā, Japānā pieprasījis patvērumu, trešdien vēsta vietējie mediji un amatpersonas.

Vīrietis uzradies Hokaido salas Sibecu pilsētā, kas atrodas iepretim Krievijas administrētajai Kunaširai, uz ko pretenzijas ir gan Krievijai, gan Japānai.

Atbilstoši paša teiktajam, viņš nopeldējis 20 kilometrus uz Hokaido, lai lūgtu patvērumu.

Vīrietis bija tērpies hidrotērpā, kad viņu sastapa kāds vietējais iedzīvotājs, vēsta mediji.

Kā trešdien Saporo apliecināja reģionālais imigrācijas birojs, pēc policijas sākotnējās izmeklēšanas viņu intervē imigrācijas amatpersonas, lai noteiktu, vai viņam piešķirama pagaidu uzturēšanās atļauja, bēgļa statuss, vai arī viņš repatriējams.

Imigrācijas birojs attiecās sniegt ziņas par viņa identitāti vai citas detaļas, arī to, kā viņš ieradies Hokaido.

Ierakstā sociālajā tīklā "Facebook" Krievijas vēstniecība Japānā šonedēļ norādīja, ka lūgusi Japānas varasiestāžu paskaidrojumu par vīrieša statusu, kas vēstniecības ierakstā identificēts kā V.-F.V. Nokards.

1945.gadā padomju armijas okupēto Kuriļu salu dienviddaļu Japāna joprojām uzskata par savām Ziemeļu teritorijām. Tokija pretendē uz Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomai salām, atsaucoties uz divpusējo 1855.gada Traktātu par tirdzniecību un robežām.

Maskava savukārt uzskata, ka Krievijas suverenitāte pār Dienvidkuriļu salām nav apšaubāma.