Covid-19: Japāna ārkārtas stāvokli paplašina uz vēl astoņiem reģioniem

© Reuters/Scanpix/Leta

Japānas trešdien - dienu pēc paralimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas - Covid-19 dēļ ieviesto ārkārtas stāvokli paplašinājusi uz vēl astoņiem reģioniem, inficēto skaita pieaugumam pārslogojot slimnīcas.

Šāds sols sperts, tuvojoties skolēnu vasaras brīvdienu beigām, un vadošie eksperti iesaka atlikt mācību gada sākumu, lai samazinātu inficēšanās riskus.

Pēdējās nedēļās Japānā tiek reģistrēti vairāk nekā 20 000 jaunu inficēšanās gadījumu dienā un pilsētās, tādās kā Tokija, pacienti nopietnā stāvoklī ir spiesti gaidīt stundām vai braukt garus attālumus ātrās palīdzības mašīnās, lai tiktu pie gultām slimnīcās.

Valdības preses pārstāvis Kacunobu Kato pavēstīja, ka ekspertu grupa ir apstiprinājusi plānu par ārkārtas stāvokļa noteikšanu vēl astoņos reģionos papildus jau esošajiem 13 reģioniem, kuru vidū ir arī Tokija.

Ārkārtas stāvokļa ietvaros tiek ierobežota alkohola pārdošana bāros un restorānos un tiem tiek ieteikts slēgt savas durvis agrāk, bet sabiedrība tiek aicināta strādāt no mājām un izvairīties no nesvarīgas došanās ārā.

Valdība arī plāno noteikt mazāk stingrus ierobežojumus vēl četriem reģioniem, kas ir jau spēkā astoņos reģionos.

Līdz ar to 33 no 47 Japānas reģioniem būs spēkā stingrāki noteikumi Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Japānā pret koronavīrusu pilnībā vakcinējušies aptuveni 40% iedzīvotāju.