Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Uz Igauniju dodas pirmie 13 igauņiem palīdzējušie afgāņi

© AFP/Scanpix

No Afganistānas ar sabiedroto palīdzību evakuēti pirmie 13 afgāņi, kas palīdzējuši Igaunijai, iekams kontroli valstī pārņēma islāmistu grupējums "Taliban", otrdien Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR paziņojusi ārlietu ministre Eva Marija Līmetsa.

"Šobrīd mums ir sakari ar vairāk nekā desmit afgāņiem, viņi visi dodas projām no Afganistānas. Pašlaik mēs runājam par 13 cilvēkiem, bet skaitļi nemitīgi mainās atkarībā no situācijas," viņa sacījusi, sīkāk nenorādot, ar kādas valsts lidmašīnu šie cilvēki tiek evakuēti no Afganistānas un kur viņiem paredzēta pārsēšanās.

Kā skaidrojusi Līmetsa, afgāņi Igaunijā ieradīsies kā personas, kam piešķirta starptautiska aizsardzība, bet par turpmāko lems Iekšlietu ministrija.

"Saskaņā ar Igaunijas likumiem jāveic paredzētās procedūras, un pēc tam tiks lemts, kāda būs viņu dzīve Igaunijā tai laikā, kamēr viņiem būs nepieciešama palīdzība, atrodoties tālumā no dzimtenes, kur viņiem draudētu briesmas," viņa stāstījusi.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā valdība nolēma, ka Igaunija uzņems līdz 30 afgāņiem, kuri sadarbojušies gan ar igauņu karavīriem un civilajiem speciālistiem, gan ar Igaunijas sabiedrotajiem. Konkrēti, nolemts kopā ar viņu tuvākajiem ģimenes locekļiem uzņemt līdz 20 afgāņiem, kuri sadarbojušies ar Igauniju, un vēl līdz desmit afgāņiem, kuri sadarbojušies ar Eiropas Savienību un NATO.