Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Francija veic ar talibiem saistīta evakuētā afgāņa novērošanu

© Zumapress/Scanpix

Francija uzsākusi kāda no Afganistānas evakuēta cilvēka novērošanu, par kuru radušās aizdomas, ka viņam ir sakari ar islāmistu kaujinieku organizāciju "Taliban", pirmdien atzinis Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Dermanēns.

Francijas prezidents Emanuels Makrons apliecinājis, ka Francija ir gatava uzņemt afgāņus, kas pakļauti talibu draudiem, un pēdējo dienu laikā no armijas bāzes Abū Dabī, Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), uz Franciju jau evakuēti aptuveni 1300 afgāņu.

Francijas izlūkdienests veic četru citu cilvēku novērošanu, kas ir saistīti ar galveno aizdomās turamo, ziņu aģentūrai AFP sacīja ministrs.

"Mēs uzskatām, ka viņš varētu būt saistīts ar "Taliban", kaut arī šis cilvēks lielā mērā palīdzēja evakuācijā no Francijas vēstniecības," norādīja Dermanēns.

Aizdomās turamais atzinis, ka bijis "Taliban" biedrs un ka Kabulā bijis bruņots talibu kontrolpunkta vadītājs, teikts ministrijas dokumentā.

"Ņemot vērā lielos sarežģījumus, lai veiktu izmeklēšanu drošības jomā saistībā ar repatriējamajiem cilvēkiem, [Francijas varasiestādes] piekrita uzņemt šo cilvēku un viņa ģimeni lidmašīnā," skaidroja ministrs.

Kad šis cilvēks ieradies Abū Dabī, Francijas izlūkdienests DGSI veicis izmeklēšanu, un viņš un četri ar viņu saistīti cilvēki informēti par novērošanas rīkojumu, sacīja Dermanēns.

Makrons pagājušajā nedēļā uzrunā televīzijā sacīja, ka Francija aizsargās tos, kas "Afganistānā pakļauti vislielākajiem draudiem", vienlaikus solot, ka Eiropa īstenos "spēcīgu" iniciatīvu, lai novērstu nelegālo imigrāciju un vērstos pret cilvēku kontrabandistu tīkliem.