Ķīnā delta uzliesmojumam noplokot, jauni vietējie Covid-19 gadījumi nav konstatēti

© SCANPIX

Ķīnā pirmdien nav konstatēts neviens jauns vietējs izcelsmes Covid-19 gadījums, Pekinai, pēc visa spriežot, gūstot panākumus centienos ar masveida testēšanu un lokāliem karantīnas režīmiem ierobežot pēdējo mēnešu laikā nopietnāko Covid-19 uzliesmojumu, kas pamatā bijis saistāms ar vīrusa lipīgākā delta paveida izplatību.

Pēdējais uzliesmojums, kas sākās jūlija vidū, kad inficējās apkopēji Naņdzjinas lidostā, bijis nopietnākais kopš pirmās Covid-19 parādīšanās Uhaņā, valsts vidienē.

Vairākos desmitos pilsētu inficējās vairāk nekā 1000 cilvēku.

Varasiestādes reaģēja ātri, nosakot lokāla mēroga stingrās karantīnas režīmus, ierobežojot ceļošanu un izvēršot masveida testēšanu inficēšanās rajonos.

Šie pasākumi īstenoti "nulles gadījumu" politikas ietvaros, kas paredz teju pilnībā slēgt valsts robežas, vienlaikus ļaujot tautsaimniecībai atgūties.

Vietējo inficēšanās gadījumu skaits turpinājis sarukt jau divas nedēļas.

Pirmdien Nacionālā Veselības komisija paziņoja, ka pēc piecu nedēļu cīņas vietējo inficēšanās gadījumu skaits atkal ir nulle.

Vienlaikus veselības eksperti cenšas stiprināt iedzīvotāju atbalstu valsts vakcinācijas programmai, vadošajam virusologam Džunam Naņšaņam norādot, ka "efektīva pūļa imunitāte" būs tuvu, tiklīdz būs vakcinēti 80%. Šis mērķis, domājams, tiks sasniegts līdz gada beigām.

Ķīnas vakcīnas nodrošina 60% efektivitāti pret delta paveidu, antivielām palielinoties līdz ar pastiprinošo vakcīnas devu, viņš sacīja.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais