Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvas prezidenta birojs atsauc Nausēdas izteikumus par NATO analītiskās struktūrvienības veidošanu valstī

© EPA/Scanpix

Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas birojs atsaucis viņa izteikumu, ka Lietuvā tiks veidota NATO analītiskā struktūrvienība, precizējot, ka Lietuvā ieradīsies alianses Atbalsta komanda cīņai ar hibrīddraudiem.

Prezidents ceturtdien intervijā Lietuvas sabiedriskajai raidorganizācijai LRT izteicās, ka alianse drīzumā pieņems lēmumu "par noteiktas NATO struktūrvienības izveidi mūsu valstī ar stratēģiskās komunikācijas un analīzes potenciālu".

Tomēr, kā aģentūrai BNS precizējis prezidenta pārstāvis Rids Jasuļonis, runa ir par Atbalsta komandu cīņai ar hibrīddraudiem, ko lūgusi atsūtīt Lietuva.

"Šomēnes, pēc prezidenta sarunas ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, Lietuva oficiāli vērsās pie NATO, lūdzot atsūtīt NATO Atbalsta komandu cīņai ar hibrīddraudiem," viņš norādījis. "Kā prezidents minēja intervijā, lēmums attiecībā uz Lietuvas lūgumu tiks pieņemts tuvākajā laikā."

Kā intervijā uzsvēra Nausēda, Lietuvas pašreizējais ģeopolitiskais konteksts "no alianses pieprasa īpašu modrību un gatavību iespējamajiem incidentiem".

Lietuva pēdējā laikā saskārusies ar nopietnu nelegālās migrācijas krīzi, kopš gada sākuma valstī pāri Baltkrievijas robežai ienākuši vairāk nekā 4100 nelegālie migranti. No 3.augusta, pildot iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu, Lietuvas robežsargi migrantus, kas nelegāli ierodas Lietuvā no Baltkrievijas, piespiež doties atpakaļ.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.

Bažas rada arī septembrī gaidāmās Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības "Zapad", kurās saskaņā ar Minskas sniegto informāciju piedalīsies aptuveni 13 000 karavīru.