Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Merkele mudina Putinu atbrīvot Navaļniju

© TASS/Scanpix

Vācija kārtējo reizi pieprasījusi atbrīvot no ieslodzījuma Krievijas opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju, piektdien Maskavā pēc sarunām ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele.

"No mūsu skatu punkta ir nepieņemama Navaļnija turēšana ieslodzījumā kolonijā uz iepriekšējā sprieduma pamata, ko Eiropas Cilvēktiesību tiesa atzinusi par nesamērīgu," norādīja kanclere.

Vācija turpinās sekot līdzi Krievijas opozicionāra lietai, piebilda Merkele.

Viņas vizīte Maskavā notiek dienā, kad aprit tieši gads, kopš Navaļnijs Tomskā, Sibīrijā, tika bīstami savainots uzbrukumā ar ķīmisko kaujas ieroci "Novičok".

Cita Maskavas sarunu tēma bijusi situācija Afganistānā.

Vācijai "šobrīd prioritāte ir palīdzēt cilvēkiem, kas NATO Afganistānas misijas operācijas gaitā 20 gadus sadarbojās ar Vāciju", norādīja kanclere.

Viņa aicināja Krieviju sarunās ar talibiem, kas pārņēmuši varu teju visā Afganistānā, censties viņus ietekmēt, lai šie afgāņi varētu va0lsti pamest.

Kanclere uzsvēra, ka tuvākajās dienās Vācija darīs visu iespējamo, lai no Afganistānas evakuētu iespējami vairāk cilvēku.

Izsakoties par konfliktu Austrumukrainā, Merkele savukārt norādīja, ka ir svarīgi turpināt miera sarunas par tā noregulējumu.

"Mans ieteikums ir turpināt uzturēt šo formātu dzīvu un neļaut, ka tas beidzas ar strupceļu," viņa sacīja Putinam.

"Pat ja progress nav tik straujš, kā mēs cerējām," viņa piebilda.

Sarunu sākumā kanclere uzsvēra, ka Vācijai un Krievijai, neraugoties uz viedokļu atšķirībām, ir jāuztur dialogs.

Kancleres vizītē notiek laikā, kad attiecības Maskavas un Rietumu starpā saglabājas saspringtas, cita starpā arī Krievijas opozīcijas līdera Navaļnija saindēšanas un apcietināšanas dēļ.

Navaļnijam pagājušā gada 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, un ar saindēšanās simptomiem viņš nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite". 2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa indēšanas stāv Kremlis, kas to vairākkārt noliedzis.

Pēc atgriešanās no Vācijas Navaļņijs 17.janvārī tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā.

2.februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā.

Pret Navaļniju, viņa līdzgaitniekiem un ar viņu saistītajām organizācijām regulāri tiek veikti reidi.