Dienvidkoreja vēlas būvēt kodolreaktoru Lietuvā

Dienvidkorejas enerģētikas uzņēmums "Korea Electric Power Corp." (KEPCO) trešdien paziņoja, ka vēlas pretendēt uz kodolreaktora būvi Lietuvā un tādējādi eksportēt savas zināšanas un pieredzi kodolenerģētikas jomā.

KEPCO iesniedzis pieteikumu par Visaginas atomelektrostacijas būvi un gaida, kad nākamajā mēnesī tiks paziņots konkursa uzvarētājs, teica kompānijas pārstāvis, gan neatklājot ne līguma vērtību, nedz arī to, kādas firmas vēl piedalās konkursā.

KEPCO vadītais starptautiskais konsorcijs pagājušā gada decembrī noslēdza 20,4 miljardus dolāru (10,5 miljardu latu) vērtu darījumu par četru atomelektrostaciju būvi Apvienotajos Arābu Emirātos.

Dienvidkoreja no atomelektrostacijām iegūst 40% tai nepieciešamās enerģijas un aktīvi meklē projektus citās valstīs.

Pagājušajā mēnesī tā parakstīja līgumu par sadarbību kodolenerģētikas jomā ar DĀR un augustā noslēdza līdzīgu darījumu ar Poliju.

Dienvidkorejas firmas gatavojas būvēt zinātniskās pētniecības reaktoru Jordānijā, bet darījuma noslēgšanu par kodolreaktora būvi Turcijā kavē domstarpības par līguma noteikumiem.

Kā ziņots, laikraksts "Verslo žinios" otrdien rakstīja, ka no pieciem potenciālajiem pretendentiem uz Visaginas AES stratēģiskā investora lomu palikuši divi. Pēc ziņām no neoficiāliem avotiem, par stratēģisko investoru kļūs pasaules enerģētikas gigants "Electricite de France" vai "Korea Electric Power Corp.".