Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvā iecerēts veidot NATO analītisko struktūrvienību

© EPA/Scanpix

Pašreizējie notikumi Afganistānā, humānā krīze, kas tur izveidojusies pēc ASV lēmuma izvest no šīs valsts savus spēkus, liek parūpēties par starptautiskās drošības stiprināšanu, un viens no risinājuma elementiem būs NATO analītiskās struktūrvienības veidošana Lietuvā, intervijā Lietuvas sabiedriskajai raidorganizācijai LRT sacījis prezidents Gitans Nausēda.

"Mēs jūtamies droši, uzturam ciešus kontaktus ar NATO sabiedrotajiem, ar Amerikas Savienotajām Valstīm, bet šobrīd mums ir ļoti svarīgi risināt savas drošības jautājumus - un tie tiks risināti operatīvi un nevilcinoties," viņš uzsvēris.

"Mūsu sabiedrotie ir gatavi pildīt tos pienākumus, kuri viņiem jāpilda. Konkrēti, drīzumā paredzēts pieņemt likumu par noteiktas NATO struktūrvienības izveidi mūsu valstī ar stratēģiskās komunikācijas un analīzes potenciālu," pastāstījis Nausēda.

Kā ziņots, pēc tam, kad Afganistānas galvaspilsēta Kabula pagājušajā svētdienā nonāca talibu rokās un valsti atstāja līdzšinējais prezidents Ašrafs Gani, desmitiem tūkstošiem citu afgāņu, bažījoties par savu dzīvību, arī cenšas pamest valsti. Savus pilsoņus no Afganistānas steidz evakuēt arī citas valstis.

Lietuva, kas pēdējā laikā pati saskārusies ar nopietnu nelegālās migrācijas krīzi, meklē iespējas pārvest pie sevis afgāņu tulkus, kuri savulaik palīdzējuši Afganistānā dislocētajiem Lietuvas karavīriem.

Kā intervijā izteicies Nausēda, pašreizējā situācija Afganistānā ir bēdīga, tomēr derētu paturēt prātā, ka pēdējo divdesmit gadu laikā tur paveikts arī daudz labu lietu, kurās piedalījusies arī Lietuva, cita starpā ceļot skolas, tiltus un citus objektus.

"Tas, kas norisinās pašlaik, ir bēdīgi. Šī pēkšņā un, iespējams, mazliet neorgainzētā aiziešana vedina uzdot ļoti daudz jautājumu, bet tās ir ne tikai Amerikas Savienoto Valstu problēmas, tās ir mūsu visu problēmas un, lai cik arī nebūtu smagi, mums nevajadzētu rādīt ar pirkstu uz to vai citu valsti, bet visiem kopā kā demokrātiskajai pasaulei organizēti palīdzēt tiem cilvēkiem, kuri pašlaik Afganistānā jūtas apdraudēti. Lietuva ir gatava savu iespēju robežās iesaistīties šai procesā," viņš uzsvēris.