Jaunzēlande apstiprina "Pfizer" Covid-19 vakcīnas izmantošanu pusaudžiem no 12 līdz 15 gadiem

© AFP/Scanpix/Leta

Jaunzēlande ir apstiprinājusi "Pfizer"/"BioNTech" Covid-19 vakcīnas izmantošanu pusaudžu potēšanai vecumā no 12 līdz 15 gadiem, ceturtdien paziņoja premjerministre Džasinda Ārderna.

"Tas ir droši, un ir pareizi to darīt," sacīja Ārderna.

Šī vakcīna Jaunzēlandē iepriekš bija apstiprināta cilvēkiem no 16 gadu vecuma. Pilnīgai vakcinācijai ar to ir nepieciešamas divas devas ar apmēram sešu nedēļu intervālu.

Jau ziņots, ka Jaunzēlandes valdība otrdien pieņēma radikālu lēmumu, nosakot stingro karantīnas režīmu visā valstī, par šādu soli izšķiroties pēc viena vietējā Covid-19 gadījuma apstiprināšanas. Oklendā, kur šis gadījums otrdien tika apstiprināts, to skaits tagad ir pieaudzis līdz 21.

Stingrais karantīnas režīms stājās spēkā otrdien pirms pusnakts. Atbilstoši tā nosacījumiem iedzīvotājiem ir jāpaliek mājās un jāizvairās no kontaktiem ar citiem cilvēkiem. Vairums iedzīvotāju drīkst mājas pamest, vienīgi lai iegādātos pirmās nepieciešamības preces vai sportotu. Sabiedriskajās iekštelpās jāvalkā maskas.

Pirmais vietējais Covid-19 gadījums kopš februāra tika konstatēts kādam Oklendas iedzīvotājam. Oklendā, kur inficētais vīrietis dzīvo, un Koromandelas pilsētā, kuru viņš apmeklējis, karantīnas režīms noteikts uz septiņām dienām, bet pārējā valstī - uz trim dienām.

Veselības nozares amatpersonas tagad "diezgan droši" zina, kā un kad jaunais koronavīruss iekļuva valstī, sacīja premjerministre.

Genoma sekvencēšana ir saistījusi šos gadījumus ar ceļotāju no Austrālijas pilsētas Sidnejas, kurš 7.augustā ieradās Jaunzēlandē. Šī persona pēc ierašanās devās karantīnā, un amatpersonas vēl nosaka "dažus trūkstošus pavedienus" starp šo gadījumu un jaunajiem vietējiem gadījumiem.

Amatpersonas pievērsušas uzmanību vairāk nekā 100 vietām, tai skaitā kādam kazino, vidusskolai, baznīcai, universitātei un naktsklubam.

Jaunzēlandē kopš Covid-19 pandēmijas sākuma ir reģistrēti apmēram 2580 inficēšanās gadījumi un 26 nāves gadījumi.

Pasaulē

ASV Federālā tirdzniecības komisija (Federal Trade Commission jeb FTC) apsūdz “Meta”, “Google”, “TikTok” un citus uzņēmumus lietotāju personiskās informācijas vākšanā un dalīšanās tajā ar trešajām pusēm, raksta “The Guardian”.

Svarīgākais