Serbijai pārmet Mladiča nenotveršanu

Hāgas kara noziegumu tribunāla virsprokurors Seržs Brammercs paziņojis, ka Serbija joprojām nevelta pienācīgas pūles, lai notvertu kara noziegumos apsūdzēto bijušo Bosnijas serbu republikas armijas komandieri Ratko Mladiču.

Vienlaikus pirmo reizi Hāgas tribunāla pārstāvis atzinis – iespējams, ka R. Mladičs nemaz neslēpjas Serbijas teritorijā.

Reuters atgādina, ka R. Mladiča arests vai vismaz Serbijas varas iestāžu aktīva rīcība, kas būtu vērsta uz viņa notveršanu, ir svarīgs priekšnosacījums veiksmīgām Serbijas sarunām par iestāšanos Eiropas Savienībā. ANO Starptautiskais kara noziegumu tribunāls R. Mladiču apsūdz genocīdā un noziegumos pret cilvēci, kas izdarīti Bosnijas kara laikā no 1992. līdz 1995. gadam.

R. Brammercs, kurš šonedēļ savu kārtējo pusgada ziņojumu par sadarbību ar Belgradu nosūtīs ANO Drošības padomei, pirmo reizi atzinis – ir iespējams, ka Belgradas līdzšinējie apgalvojumi ir patiesi un R. Mladičs patiešām neuzturas šajā valstī. Tomēr viņš uzsvēris, ka atbildība par bijušā Bosnijas serbu karavadoņa notveršanu joprojām gulstas uz Serbijas amatpersonu pleciem.

Svarīgākais