Baidens: ASV karavīri var palikt Kabulā arī pēc 31.augusta, lai evakuētu visus amerikāņus

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

ASV karavīri var palikt talibu kontrolētajā Afganistānas galvaspilsētā Kabulā arī pēc 31.augusta, ja tas būtu nepieciešams visu amerikāņu evakuēšanai no šīs valsts, trešdien paziņoja ASV prezidents Džo Baidens.

Intervijā telekanālam "ABC News" atbildot uz jautājumu, vai karavīriem vajadzētu palikt, lai evakuētu visus amerikāņus, kas grib tikt evakuēti, Baidens sacīja: "Jā."

"Amerikāņiem jāsaprot, ka mēs mēģināsim to izdarīt pirms 31.augusta," teica Baidens. "Ja būs palikuši kādi amerikāņi, mēs paliksim, lai izvestu viņus visus," viņš piebilda.

Baidens nepaskaidroja, kā tiks panākta ASV karavīru izvešanai noteiktā termiņa pagarināšana.

Talibu kaujinieki, kas svētdien ieņēma Kabulu, pašlaik netraucē ASV karaspēka ierašanos Kabulas lidostā, kas tiek veikta ar mērķi apsargāt to un organizēt evakuācijas lidojumus.

Talibi tomēr kontrolē pārējo Kabulas teritoriju un var noteikt, kas nokļūs lidostā un kam šī iespēja netiks dota. Ārvalstu spēkiem ir ļoti ierobežotas spējas droši manevrēt ārpus lidostas robežām.

Baidens savā intervijā arī sacīja, ka ASV spēku aiziešana nevarēja būt viegla.

"Ideja, ka kaut kā būtu bijusi iespēja doties prom bez haosa - es nezinu, kā tas notiktu," teica Baidens.

Viņš piebilda, ka talibi pašlaik palīdz ASV spēkiem, pret kuriem daudzus gadus bija cīnījušies, vismaz palīdzot ārvalstu pilsoņiem aizbēgt.

"Viņi sadarbojas, ļauj ASV pilsoņiem doties prom, amerikāņu personālam doties prom, vēstniecībām doties prom, un tamlīdzīgi," sacīja Baidens.

Tomēr "mums ir vairāk grūtību [aizvest] tos, kas mums palīdzēja, kad mēs tur bijām", sacīja Baidens, runājot par afgāņiem, kuri strādāja ASV un citu ārvalstu spēku labā un tagad baidās no talibu atriebības.

Svarīgākais