Talibu nekontrolētajā Afganistānas provincē organizē pretošanās kustību

© AFP/Scanpix

Afganistānas leģendārā 80. un 90.gadu pretošanās kustības komandiera Ahmadšaha Masuda dēls Ahmads Masuds aicina afgāņu tautu pievienoties cīņai pret talibiem, Pandžšīras provinci pasludinot par jaunās pretošanās kustības centru, trešdien vēsta "Radio Brīvība" tadžiku redakcija.

Paziņojumā Francijas izdevumam "La Regle du jeu" Masuds apliecinājis, ka aicina visas Afganistānas etniskās grupas un tautas pievienoties viņam un cīnīties pret talibiem.

Visiem, kas vēlas pievienoties pretošanās spēkiem, ir jāpulcējas Pandžšīras provincē - "valsts pēdējā brīvajā provincē" -, kas atrodas 150 kilometrus uz ziemeļiem no galvaspilsētas Kabulas.

Talibi pilnībā varu vēl nav pārņēmuši, norādīja Masuds, un cīņu pret viņiem var turpināt.

Viņš aicināja arī starptautisko sabiedrību šo cīņu turpināt.

Vairāki politiskie līderi partijas "Afganistānas Islāma biedrība" līdera vadībā devušies uz Pakistānu, lai apspriestu situāciju Afganistānā.

Delegācijas sastāvā ir arī Ahmadšaha Masuda brāļi Ahmadvali Masuds un Ahmadzija Masuds.

Kā "Radio Brīvība" tadžiku redakcijai sacīja Pretošanās frontes loceklis Adžmals Selobs, ja afgāņu līderu sarunām Pakistānā nebūs rezultātu, Ahmads Masuds kopā ar vairākiem Afganistānas ziemeļu līderiem ir gatavs organizēt pretošanos.

Vienlaikus viņš pauda optimismu par "Afganistānas Islāma biedrības" pārstāvju un Pakistānas līderu sarunām, piebilstot, ka sanāksmes rezultātā būtu jāpanāk "nacionāla politiska vienošanās".

Kā sacīja Adžmals Selobs, katru dienu no dažādām Afganistānas malām Pandžšīras provincē ierodas daudz jaunu cilvēku un pievienojas pretošanās frontei.

Afganistānas pirmais viceprezidents Amrulla Salehs otrdien izplatīja paziņojumu, apliecinot, ka atbilstoši Afganistānas konstitūcijai viņš kļuvis par valsts prezidenta pienākumu izpildītāju.

Kā norādīja Salehs, viņš šobrīd atrodas Pandžšīrā un cenšas izveidot kontaktus ar pasaules līderiem, lai iegūtu viņu atbalstu.

Savukārt kaujinieku kustība "Taliban" paziņojusi, ka "Afganistānā karš ir beidzies" un ka vara valstī ir jānodod talibu pasludinātajam "Afganistānas islāma emirātam", bet pēc tam Afganistānā tikšot izveidota "ietveroša islāmiska valdība, kurā būs pārstāvēti visi afgāņi".

Svarīgākais